Değişik gaz atmosferlerinde Balkaya linyitinin desülfürizasyonu
Desulphurization of Balkaya lignite at various gas atmosphere
  1. Tez No: 121466
  2. Yazar: ÖZKAN AÇIŞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Desülfürizasyon, piroliz, organik kükürt, piritik kükürt, Türk linyiti
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Azot ve karbondioksit atmosferlerinde, bir Türk liyitinin (Balkaya) desülfürizasyonu incelendi. Bunun için elektrikle ısıtılan bir fırın kullanıldı. Kömür numuneleri örnek tutucu içine konulup arzu edilen süre ve sıcaklıkta, sabit gaz akış hızında piroliz edildi. Piroliz işlemi sonunda kömür numuneleri tartıldı ve analiz edildi. Genel olarak desülfürizasyon derecesi, reaksiyon sıcaklığının ve sürenin artışıyla birlikte artış gösterdi. Piritik kükürt gideriminde düşük sıcaklıklarda azot atmosferinin, yüksek sıcaklıklarda ise karbondioksit atmosferinin daha etkili olduğu görüldü. Organik kükürt gideriminde ise karbondioksit atmosferi daha etkili oldu ve azot atmosferinde %62'lik bir giderim olurken karbondioksit atmosferinde %96'lık bir giderime ulaşıldı. 2002, 57 sayfa
Özet (Çeviri)
Desulphurization of a Turkish lignite (Balkaya) by pyrolysis in nitrogen and carbondioxide environments has been investigated. For this purpose, an electrically heated furnace was used. Thus, coal samples was placed in sample holder and pyrolysed required period, temperature and at fixed gas flow rate. When pyrolysis finished, sample holder content was weighed and analysed. In general, the degree of desulphurization increased with increasing of reaction temperature and reaction time. It was found that nitrogen atmosphere at low temperatures, but carbon dioxide atmosphere at high temperatures was more effective in forms of pyritic sulphur removal. Carbondioxide atmosphere was more effective in organic sulphur removal. Organic sulphur removal was reached to ratio of 96% in carbondioxide atmosphere while it was removed at ratio of 62% in nitrogen atmosphere. 2002,57 pagesKeywords : Desulphurization, pyrolysis, organic sulphur, pyritic sulphur, Turkish Lignite