Altınyayla (Sivas) batısının neotektonik özellikleri
Neotectonic features of the western part of the Altınyayla (Sivas)
  1. Tez No: 121579
  2. Yazar: NEJLA AYDURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deliler Fayı, Neotektonik, Sivas havzası, Altınyayla havzası, Deliler fault, Neotectonic, Sivas basin, Altinyayla basin
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ALTINYAYLA (SİVAS) BATISININ NEOTEKTONİK ÖZELLİKLERİ Nejla AYDURAN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Haluk TEMİZ Bu çalışmada, Sivas Tersiyer havzasının güney kenarında yer alan Altınyayla Kuvaterner havzasının batı kenarının neotektonik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bölgede temeli Alt-Orta Eosen yaşlı epiklastik, piroklastik kayaçlar ve olistrostromal seviyeler içeren Konakyazı, Kaleköy ve Bozbel formasyonları oluşturmaktadır. Bu birimler, Oligosen-Alt Miyosen yaşlı karasal kırıntılı kayaçlardan oluşan Altınyayla formasyonu üzerinde Deliler (Mudarasın) fayı boyunca tektonik dokanaklı olarak yer alırlar. Neotektonik döneme ait kaya birimleri tabanda Üst Miyosen-Alt Pliyosen yaşlı akarsu ortamında depolanmış Kurtoğlu Formasyonu çakıltaşları ve göl ortamında çökelmiş Uzunyayla formasyonu karbonat çimentolu çakıltaşları ve kireçtaşları ile başlamaktadır. Bu birimler üzerinde iyi pekişmemiş akarsu çökellerinden oluşan Örenlice formasyonu uyumsuzlukla yer almaktadır. Deliler fayı boyunca yapılan çalışmalar fayın Kaleköy batısındaki bölümünün Kurtoğlu formasyonu tarafından örtüldüğünü göstermektedir. Deliilyas doğusunda ise fay boyunca Uzunyayla formasyonunun kıvrımlanması, fayın bu bölümünün Pliyosen'de yeniden hareketlendiğini göstermektedir. Deliler fayının taban blok kayalarında yapılan kinematik amaçlı çalışmalar KB-GD doğrultulu sıkışma yönünü göstermektedir. Bu çalışmada elde edilen veriler, Deliler Fayının sol yanal doğrultu atımlı faydan daha çok kuzeyden güneye doğru gelişen bir bindirme fayı olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT M.Sc. Thesis NEOTECTONIC FEATURES OF THE WESTERN PART OF ALTINYAYLA (SİVAS) Nejla AYDURAN Cumhuriyet University Institute of Applied and Natural Sciences Geological Engineering Department Supervision Assoc. Prof.Dr. Haluk TEMİZ The aim of this study is to determine neotectonic features of the western part of the Altinyayla Quaternary basin, which is located on the southern margin of the Sivas Tertiary basin. The sole of the basin is composed of epiclastic, pyroclastic rocks and olistrostroms of the Early-Middle Eocene Konakyazı, Kaleköy and Bozbel formations. These formations are thrust onto the Oligocene-Early Miocene Altinyayla formation continental elastics along the Deliler (Mudarasin) fault. The Neotectonic period rock units are represented by fluvial elastics of the Late Miocene-Early Pliocene Kurtoğlu formation at the base and carbonate cemented conglomerates and lacustrine limestones of the Uzunyayla formation at the top. These formations uncomformably overlain by Pliocene poorly consolidated conglomerates of the Örenlice formation. The Deliler fault is covered by the Kurtoğlu formation in the west of Kaleköy. The Uzunyayla formation limestones are folded along the Deliler fault in the east of Deliilyas. These observations suggest that the eastern part of the Deliler fault was reactivated during Pliocene. The kinematic analyses of the footwall rocks of the Deliler fault reflect NW-SE directed compression. The field data obtained during this study show that the Deliler fault is a southeast-verging thrust rather than a left lateral strike slip fault.