Tarihi çevrelerde peyzaj planlama ve Erzurum kenti örneği
Landscape planning in an ancient environment and the sample of Erzurum
  1. Tez No: 121719
  2. Yazar: HÜCCET VURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi çevre, peyzaj planlama, koruma, kullanım, sürdürülebilirlik, ancient environment, landscape planing, conservation, utility, sustainablity
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Erzurum kentinin tarihi yapısını oluşturan çoğu 12. ve 14. yüzyıllara ait önemli tarihi yapılar peyzaj mimarlığı açısından incelenmiştir. Kentte bulunan tarihi yapıların gerek bina gerekse de çevre olarak istenilen derecede korunmadığı belirlenmiştir. Kentte tarihi çevre koruma olarak yapılan çalışmalar kent merkezinde birkaç tarihi eserle sınırlı kalmış ve buralarda ise bilinçli bir koruma yapılmamıştır. Çalışmada kent halkının tarihi eserlere karşı duyarlılığını belirlemek için 300 kişi üzerinde standart anket formu uygulanmıştır. Anket sonucuna göre kentte en fazla ziyaret edilen Çifte Minareli Medrese için öneri peyzaj projesi hazırlanmıştır. Halkın istek ve eğilimleri doğrultusunda diğer tarihi yapılar içinde öneride bulunulmuştur. Tarihi dokuların eski işlevini sürdürmesi veya belirli ölçüde işlevlik kazanmasının bu yapıları korumak için gerekli olduğu ortaya konulmuştur. 2002, 124 sayfa
Özet (Çeviri)
The significant ancient buildings dated with century of XII and XIV forming the historical tissue of the city were examined in the respect of landscape architecture. İt was determined that either buildings or their surroundings could not be conserved efficiently. Conservation of the ancient environments was included a few historical building at the centre of the city and unfortunately on these structures an appropriate conservation strategy wasn't performed. In the study a standardized survey form was applied on 300 people to determine the sensitivity of the people in the city. In the view of the results of the survey, for the Çille Minareli Medrese the most visited place a propasal landscape project was prepared. According the people's to desires and wishes proposals were also prepared for other historical buildings. It was concluded that if these buildings wanted to be conserved it was necessary for them continue their old mission and gain relative functions. 2002, 124 pages