Peyzaj mimarlığında ışık ve renk kullanımının Erzurum kenti örneğinde incelenmesi
A Case study on the use of light and colour in Erzurum city with respect to landscape architecture
- Tez No: 121718
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Renk, renk dinamikleri, aydınlatma, ışık, kent estetiği, kent kimliği, görsel algı
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında hem estetik hem de fonksiyonel olarak etkili olan ışık ve renk konusu Erzurum kenti örneğinde incelenmeye çalışılmıştır. Renk ve ışığın etkisi kullanım ilkeleri ortaya konulmuştur. Bu bağlamda kentte yer alan donatı elemanları, konut cepheleri ve bitki örnekleri tek tek ele alınarak incelenmiştir. Kent halkının ışık ve renge karşı duyarlılığını belirlemek için yazın ve kışın standart anket formu uygulanmıştır. Halkın talep ve eğilimleri göz önünde bulundurularak kentte ışık ve renk kullanımları ile ilgili örneklerde bulunulmuştur. Erzurum kent halkının ışıl ışıl ve renkli bir kent istediği sonucuna varılmıştır. 2002, 122 sayfa
Özet (Çeviri)
The light and the color subject that effectives to be both aesthetic and function in landscape architecture was tried to research on the example of Erzurum city. The effective of the color and light and the usage principles were pointed. In this mean the equipment elements, house fronts and plant examples that take part in the city were research one by one. To determine the sensitive of the people of the city to the light and the color was practiced the standard questionnaire in summer and winter. To take into consideration the requests and tendencies of the people were proposed interested in the usage of the light and color in the city. It was drew a conclusion the people of Erzurum city requests a shining bright and colored city. 2002. 122. page Key Words ; colour, colour dynamics, lighting, light, urban aesthetics, urban identity, visual feeling.