Finansal globalleşme ve ekonomik krizler, 1990 sonrası Türkiye örneği
Financial globalisation and economic crises Turkey sample after 1990
  1. Tez No: 122183
  2. Yazar: RÜSTEM YANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ABUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri. Finansal Liberalleşme, Türkiye Ekonomisi, Ekonomik Kriz, Gelişmekte Olan Ülkeler, Short Term Capital Flows, Financial Liberalisation, Turkish Economy, Economic Crises, Developing Countries
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZET FİNANSAL GLOBALLEŞME VE EKONOMİK KRİZLER, 1990 SONRASI TÜRKİYE ÖRNEĞİ YANAR, Rüstem Yüksek Lisans Tezi, İktisat Ana Bilim Dalı Tez Danışmam: Prof. Dr. Ömer ABUŞOCLU Temmuz, 2002, 191 sayfa Bu çalışmada, gelişmekte olan ülkelerde, 1990 sonrası yaşanan krizlerin sermaye hareketleri ile ilişkisi ve Türkiye örneği ele alınmıştır. 1980'li yıllarda globalleşme eğiliminin hız kazanmasıyla birlikte, mali piyasalarını gerekli ekonomik ve kurumsal altyapıyı hazırlamadan liberalleştiren gelişmekte olan ülkeler. 1990'lı yıllardan itibaren önemli ölçüde kısa vadeli yabancı sermaye (hot money) girişine sahne olmuşlardır. Hareketliliği yüksek olan kısa vadeli sermaye, ekonomide suni şişkinlikler (bubble) oluşturarak, tüketim harcamalarını ve prodüktif olmayan yatırımları arttırmış; sabit döviz kurunun uygulanması nedeni ile ulusal paralar değer kazanarak, cari işlem açıklan artmaya başlamıştır. Kısa vadeli yabancı sermayenin, ekonomik, siyasi ve sosyal olaylara aşırı duyarlılığı ve spekülatif ataklar nedeni ile kısa sürede ülkeyi terk etmesi, son -on yılda yaşanan ekonomik krizlerin temel nedeni oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINANCIAL GLOBALISATION AND ECONOMIC CRISES, TURKEY SAMPLE AFTER 1990 YANAR, Rüstem M.A. Thesis, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Ömer ABUŞO?LU July, 2000, 191 pages The aim of this study is to define interrelationship between capital flows and Financial Crises after 1990, in devoloping countries and analyse on Turkish economy. In 1980's, with spread of globalization, the developing countries which liberated capital markets without establishing basic substructure, received extremely short-term capital flows after 1990's. High votalitiy short term capital by creating bubbles in economy, increases consumptions and non-productive investments. Due to fixed exchange rate which overvalues national money, increases current account deficit. Short term capitals have been run away as reaction to the speculative attacts or economic or politic effects. That is the main reason for economic crises in last decade.