Kredi derecelendirme kuruluşları ve finansal sektör üzerine etkileri: Türkiye uygulaması
Credit raiting agencies and their effects on financial sector: Turkey case
  1. Tez No: 161869
  2. Yazar: MERVA PALALI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Derecelendirme, Derecelendirme Kuruluşları, Türkiye
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI VE FİNANSAL SEKTÖR ÜZERİNE ETKİLERİ: TÜRKİYE UYGULAMASI KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANADİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Halil ALTINTAŞ Yıl: 2005, Sayfa: 84 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Halil ALTINTAŞ Yrd.Doç.Dr. Yücel AYRIÇAY Yrd.Doç.Dr. Sami TABAN Globalleşme sürecinde derecelendirme kuruluşlarının notları, ülke, banka ve işletmeler için büyük önem taşımaktadır. Derecelendirme kuruluşları, yatırımcıyı koruması ve birikimlerini değerlendirmede yardımcı olması, kamuyu bilgilendirmede önemli rol almasını ve finans piyasalarında güven unsurunun yerleşmesini sağlamaktadır. Bu nedenle, derecelendirme kuruluşlarının raporları sermaye piyasalarının işleyişi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada kredi derecelendirme sürecinde derecelendirme kuruluşları incelenmiş ve kredi değerinin uluslararası finansal piyasalarda, yatırımcıları, bankaları ve ülkeleri nasıl etkilediğinin araştırılması amaçlamaktadır. Özellikle 1990 sonrasında Türkiye'nin derecelendirme notu almasıyla beraber, finansal krizler karşısında derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri araştırılmıştır. Dünya ekonomisinde 1990 sonrası finansal krizlerde derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinde istikrarsızlıklar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis CREDIT RATING AGENCIES AND THEIR EFFECTS ON FINANCIAL SECTOR : TURKEY CASE DEPARTMENT OF ECONOMICS INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Asst.Prof.Dr. Halil ALTINTAŞ Year: 2005, Pages: 84 Jury: Asst.Prof.Dr. Halil ALTINTAŞ Asst.Prof.Dr. Yücel AYRIÇAY Asst.Prof.Dr. Sami TABAN In the process of globalization, the notes of credit rating agencies are very important for countries, banks and companies. Since rating agencies are expected to protect investors and help them in their investments, they have an important role in informing the public and providing confidence to the financial markets. For this reason, the reports of credit rating agencies are very important for the well functioning of capital markets. In this study the credit rating agencies are analyzed and the aim of this study was to research how credit note effected the investors, banks and countries in international financial markets. Especially, during the financial crises, evaluations of credit rating agencies were analyzed when Turkey took credit note in 1990s. Moreover, it was observed that the analyses of credit rating agencies were unstable after 1990's financial crises. Keywords : Rating, Credit Rating Agencies, Turkey.