Niğde yöresi ağıtları
Niğde suburb's dirge
  1. Tez No: 122746
  2. Yazar: TİMUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Niğde, ağıt, ölüm, yas, halk edebiyatı, halk şiiri, folklor, renk, Niğde, dirge, death, mourning, folk literature and folk poem, folklor, colour
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZET“Niğde Yöresi Ağıtları”adını taşıyan bu çalışma da Niğde'den derlenen 56 ağıt metni incelenmiştir. Çalışma; Niğde tarihi, coğrafyası ve ekonomik yapısı hakkında bilgilerin verildiği giriş bölümüyle başlamıştır. Ağıtlar hakkında genel bilgiler, Türk ağıtları ve Niğde ağıtlarım içeren bibliyografyanın tanıtıldığı bölümden sonra Niğde yas törenleri anlatılmıştır. Niğde ağıtlarındaki folklorik unsurlar incelenmiştir. Çalışmayı oluşturan 56 ağıt metni, şahıslar üzerine söylenen ağıtlar, eşyalar üzerine söylenen ağıtlar ve hayvanların ölümü üzerine söylenen ağıtlar olmak üzere üç ana başlık altında toplanmıştır. Çalışma lügatçe, kaynakça ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY This study which is named“Niğde Suburb's Dirge”56 dirge passages choosing and gathering from Niğde' s suburb were investigated. This study was began about the knowledge of the history of Niğde, geographical properties of Niğde. The general informotion about dirges, which includes Turkish dirges and Niğde dirges bibliography after that Niğde's mourning are told folkloric elements in Niğde dirges are seo-chod throughly. 56 dirges passages which are complated the study are seperated three main heodlines which are dirges about personal, about animas and dirges about objects. Study was complated by glossry of terms and bibliogrophy.