Kepsut ilçesi ve yöresi ağızları
Dialects of Kepsut and its villages
- Tez No: 134925
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADİ HINÇAL NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anadolu ve Rumeli Ağızları, Kepsut Ağzı, Ağızlar
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 458
Özet
ÖZET Erdinç Demiray:“Kepsut İlçesi Ve Yöresi Ağızlan”, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde 2003, XXV+431 s. Kepsut ve köylerinde yapılan derlemeler esas alınarak, anılan yörenin ağız özellikleri ve söz varlığı tespit edilmeye çalışılmıştır.“Giriş”te Balıkesir ve Kepsut bölgesinin tarihi ana hatları ile anlatılıp, bölgenin etnik yapısı ile ilgili bilgiler verilmiştir. I. Bölüm' de, - Ses Bilgisi- yörenin ses varlığı ve bunlarla ilgili ses olayları; II. Bölüm' de, -Şekil Bilgisi" yörede yapım ekleri ile isim ve fiil çekim eklerinin, kelime çeşitlerinin (sıfat, zamir, zarf, sıfat-fiil, zarf-fiil, edatlar) kullanılış şekilleri incelenmiş, III. Bölüm'de Kepsut ve köylerinden derlenen metinler sunulmuş, bu metinlerden ve metin dışı derlemelerden istifade edilerek yörenin söz varlığını ortaya koymak amacı ile bir sözlük oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT The characteristics of dialect and vocabularies of Kepsut and its villages were studied, which were based on the compilations in Kepsut and its villages. In the introduction, the history of Balıkesir and Kepsut and its etnic were mainly introduced. In the first chapter, Phonetics- the characteristics of wovels and consonants in these area, ( changment of wovels and consonants, wovel harmony, gradations of wovels and consonants, prothesis, derivations of consonants, assimilation, consraction, metathes etc.) In the second chapter, Morphology- using of the suffixes in Kepsut and its villages, and the varies of vocabularies ( noun, pronouns, adjectives, adverbs, conjoctions etc.) were studied. In the third chapter, the texts compiled from Kepsut and its villages were presented, and a dictionary was composed in order to present the vocabilaries used especially in these area by benefitting from the texts compiled from Kepsut and its villages and not recorded speaking. Key stractures: Dialects of Anatolia and Rumeli, Kepsut dialect, Dialets