Lazer ve GPS güdümlü bombaların güdüm-kontrol sistemlerinin bilgisayar benzetimleri ile incelenmesi
Analysis of guidance-control systems of laser and GPS guided bombs via computer simulations
  1. Tez No: 123334
  2. Yazar: ABDULLAH UMUT CİNİVİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güdüm, Kontrol, LGB, GPSGB, Güdümlü Bomba, Guidance, Control, LGB, GPSGB, Guided Bomb
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
LASER VE GPS GÜDÜMLÜ BOMBALARIN GÜDÜM VE KONTROL SİSTEMLERİNİN BİLGİSAYAR SİMÜLASYONLARI İLE İNCELENMESİ Abdullah Umut Ciniviz Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü ÖZ Bu çalışmanın amacı, geniş ve hızlı gelişen bir teknoloji olan güdümlü bomba teknolojisini kontrol sistemleri yaklaşımıyla incelemektir, öncelikle, geçmiş ve günümüz güdüm sistemleri gözden geçirilerek ihtiyaçlar ve buna karşılık tasarlanan sistemler ortaya konulmaktadır. Ardından, laser ve GPS güdümlü bombalar güdüm-kontrol sistemleri bakımından ele alınmakta ve doğrusal olmayan bir güdümlü bomba modeli üzerinden bilgisayar benzetimleri yardımıyla önerilen güdüm sistemlerinin analizleri yapılmaktadır. Bu analizler sonucunda, bazı güdüm kontrol parametrelerinin ideal ve gürültülü koşullar için uygun değerleri belirlenmiştir. Ayrıca, elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak sistemlerdeki atış parametrelerine bağlı atış hassasiyeti eksikliğine karşı bir“yerçekimi etkisi düzelteç”sistemi önerilerek sistem başarımının arttırıldığı gözlemlenmiştir, öte yandan gürültü analizleri sonucunda laser ve GPS güdümlü bombaların vuruş başarımları gerçekçi bir yaklaşımla göz önüne serilmiştir. Böylece, bu tez çalışmasında, güdümlü bomba teknolojisinin üstünlükleri ve eksiklikleri ortaya konulmuş ve öngörülen sorunlar için önerilen çözümler yine bilgisayar benzetimleri aracığıyla başarım bakımından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF GUIDANCE AND CONTROL SYSTEMS OF LASER AND GPS GUIDED BOMBS VIA COMPUTER SIMULATIONS Abdullah Umut Ciniviz Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT The purpose of this thesis is to investigate guided bomb technology from a control systems point of view. First, the past and present guidance systems are taken into account, then logistic requirements and current systems are discussed. After that laser and GPS Guided Bombs are considered as their guidance-control systems and a nonlinear missile model is selected to apply guidance laws on it to make performance analysis possible via computer simulations. In the light of these simulations, it is possible to adjust some guidance-control parameters either in ideal or noisy conditions. Additionally, a“gravity compensator”system is introduced againist to the“target hitting bias”handicap related to relase parameters which is observed in the simulations. Besides, carrying out simulations in noisy environment reveals the hit performances of laser and GPS guided bombs in a realistic way. To sum up, this thesis gives a detailed point of view to guided bomb technology corporating academical and technological approaches. Also, it is possible to see the advantages and disadvantages of guided bomb technology via computer simulations. A new approach called“Gravity Compensated Guided Bomb”is introduced and it is shown that this approach is different from the traditional“autopilot”approach.