Üç katlı kapalı ve açık mikroşerit iletim hatların duruğumsu TEM analizleri ve askılı şerit kılavuz iletim hatların ayar özelliği
Quasistatic TEM analysis of shielded and open three layer microstrip transmission lines and adjustment property of the suspended substrate striplines
- Tez No: 123336
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üç Katlı Kapalı ve Açık Mikroşerit Hatlar, Duruğumsu TEM, Varyasyonel Yöntemi, Karakteristik Empedans, Hat Sığası, Askılı Şerit Kılavuz İletim Hattı, Alttaş, Genelleştirilmiş Chebyshev Mikrodalga Alçak Geçiren Süzgeç, Shielded and Open Three Layer Microstrip Line, Quasistatic TEM, Variational Method, Characteristic Impedance, Line Capacitance, Suspended Substrate Stripline, Substrate, Generalized Chebyshev Microwave Low Pass Filter
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasının ilk kısmında, üç katlı kapalı ve açık mikro şerit iletim hatları ile daha az katlı yapıların duruğumsu TEM analizleri Varyasyonel yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve bu yapıların duruğumsu TEM parametrelerini hesaplayan bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Üç katlı kapalı ve açık mikroşerit iletim hatların duruğumsu TEM parametrelerinin yapısal parametrelere bağlı değişimleri incelenmiştir. Üç katlı kapalı ve açık mikroşerit iletim hatları için elde edilen karakteristik empedans ve hat sığası değerleri literatürdeki sonuçlar ile karşılaştırılmış ve sonuçların uyumlu olduğu gözlenmiştir. Tez çalışmasının ikinci kısmında iki katlı kapalı mikroşerit iletim hatlarının özel bir hali olan askılı şerit kılavuz iletim hattı ile gerçekleştirilen mikrodalga elemanları için yeni bir ayar yöntemi geliştirilmiştir. Yöntem alt ve üst kapaklar ile alttaş arasındaki hava boşluklarının yüksekliklerinin değiştirilmesine dayanmaktadır. Ayar yöntemi askılı şerit kılavuz iletim hattı ile tasarlanmış bir genelleştirilmiş Chebyshev mikrodalga alçak geçiren süzgece uygulanmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Şerit devre elemanlarının alt ve üst kapaklar ile alttaş arasındaki yüksekliklere bağlı değişen elektriksel parametreleri tezin ilk kısmında verilen Varyasyonel yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Geliştirilen ayar yöntemi, hava boşlukları yerine farklı dielektrik sabiti değerine sahip alttaşlar kullanılması durumunda süzgeç karakteristiklerinde meydana gelecek değişimlerin incelenmesinde de kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the first part of the thesis, quasistatic TEM analysis for the shielded and open three layer microstrip lines and simpler structures is presented by using Variational method and a computer program is prepared which calculates the quasisatic TEM parameters of these structures. Also variation of the quasistatic TEM parameters of the open and shielded three layer microstrip lines are investigated with respect to the structural parameters. The calculated characteristic impedance and line capacitance values of the open and shielded three layer microstrip lines are compared with the results given in the literature and a good agreement is observed. In the second part of this work, a new adjustment method is developed for the microwave components constructed in the suspended substrate stripline form. Suspended substrate stripline is a special case of shielded two layer microstrip line. The adjustment method is based on changing the height of the air filled regions placed between the upper and lower covers and substrate. This method is applied to a generalized Chebyshev microwave low pass filter designed in the suspended substrate stripline form and obtained results are found feasible. The electrical parameters of the strip circuit elements changes with respect to the height of the air filled regions, are calculated by using the Variational method given in the first part of the thesis. The developed adjustment method is used also to investigate the filter characteristics with respect to the dielectric constant values of the air filled regions replaced with substrates having different dielectric constant values.