X bandındaki elektromanyetik alanın Drosophila melanogaster'de ömür uzunluğuna ve eşeye bağlı resesif letalite oluşumuna etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of electromagnetic fields in x band on the life-span and sex-linked recessive lethal mutations in Drosophila melanogaster
- Tez No: 123364
- Danışmanlar: PROF. DR. HACER ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Drosophila, elektromanyetik alan, ömür uzunluğu, resesif letal, Drosophila, electromagnetic fields, life-span, recessive lethal
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
X BANDINDAKİ ELEKTROMANYETİK ALANIN DROSOPHİLA MELANOGASTEFTDE ÖMÜR UZUNLUĞUNA VE EŞEYE BAĞLI RESESİF LETALİTE OLUŞUMUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Burcu Koçak Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Genel Biyoloji Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, radar ve uydu iletişiminde kullanılan 8-12 GHz Elektromanyetik (EM) alanın, Drosophila melanogastetûe ömür uzunluğuna etkisi incelenmiştir. Ortalama ömür uzunlukları bulunmuş ve resesif letal mutasyon oranındaki değişimler araştırılmıştır. Base ve Oregon olmak üzere iki Drosophila soyu, 10 GHz EM alana aralıklı (3+3 saat) ve aralıksız (5 saat) olmak üzere iki farklı şekilde maruz bırakılmıştır. ömür uzunluğu deneylerinde elde edilen ortalama ömür uzunluğu değerlerinin, hem eşey karışık hem de eşeyler arası uygulama ve kontrol grupları incelenmiştir. Oregon (yabanıl tip) dişi ve erkek arasındaki her iki uygulama ve kontrol grubunda, ortalama ömür uzunlukları anlamlı (p0,05). Eşeye bağlı resesif letalite testinde, aralıksız EM alan uygulanan grubun yalnızca ilk tekrarında istatistik olarak anlamlı (p0,05). Bulgularımıza göre, EM alanların Drosophila'nın olgun sperm evresine etkili olabileceği ve Base dişilerde düşük dozlarda ömür uzamasına neden olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF EFFECTS OF ELECTROMAGNETIC FIELDS IN X BAND ON THE LIFE-SPAN AND SEX-LINKED RECESSIVE LETHAL MUTATIONS IN DROSOPHILA MELANOGASTER Burcu Koçak Hacettepe University, Department of Biology, General Biology Section ABSTRACT In this study, the effects of the electromagnetic (EM) fields (8-12 GHz) used widespread in communication of wireless and satellite systems were investigated on Drosophila melanogaster. Mean life-spans were found and changes in recessive lethal mutation rates were investigated. Two Drosophila strains (Oregon and Base) were exposed to 10 GHz EM fields in two differents ways (5 hours=continuous exposure, 3+3 hours=non-continuous exposure). Mean life-spans of exposure and control groups found in life-span experiments were investigated sex-combined and between sexes. The difference of mean life spans between Oregon male and Oregon female sexes in each group was found statistically significant (p0,05) in two strains. In sex-linked recessive lethal tests, mutation rate of the first brood in continuous exposure group (5 hours) was found to be statistically significant (p0,05). In conclusion, this study provides that EM fields could influence the mature sperm period of Drosophila and could extend the life-span in Base females.