Yerleşim birimleri ve bina içi kablosuz haberleşme sistemlerinde UHF bandında dalga yayılımının deneysel ve teorik olarak incelenmesi
Theoretical and experimental investigation of radio propagation for urban and indoor wireless communication systems at UHF band
- Tez No: 123420
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YAZGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz haberleşme sistemleri, gezgin haberleşme, bina içi kablosuz haberleşme sistemleri, radyo dalgaları kırınımı, ışın izleme, geometrik kırınım teorisi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
YERLEŞİM BİRİMLERİ VE BİNA İÇİ KABLOSUZ HABERLEŞME SİSTEMLERİNDE UHF BANDINDA DALGA YAYILIMININ DENEYSEL VE TEORİK OLARAK İNCELENMESİ Ali Kara Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü ÖZ Bu araştırmada, kablosuz haberleşme sistemleri için UHF bandında dalga yayılımı, deneysel ve teorik olarak incelenmektedir. Araştırma, yerleşim birimlerinde dalga yayılımının teorik olarak modellenmesi ve bina içi kısa mesafe haberleşme sistemlerinde gölgeleme/polarizasyon ölçümleri şeklinde temelde iki kısımdan oluşmaktadır. Ardışık binalar üzerinden dalga yayılımının incelenmesinde kullanılan Fiziksel Optik temelli Kirchoff-Huygens entegrasyon tekniği ve ÜGKT kısaca kıyaslanmakta, ÜGKT yardımıyla bina çatıları değişik iç açılı kamalar şeklinde modellenerek yayılım yol kaybı hesaplanmaktadır. Ardışık yapılardan kırınıma yönelik olarak ÜGKT üzerindeki sınırlamalar tartışılmakta, Kirchoff-Huygens entegrasyon tekniği yardımıyla, ÜGKT'nin türevsel terimleri içeren gelişmiş bir modeli olan SD tekniği'nin sınırları çıkarılmaktadır. Bina içi kısa mesafe haberleşme sistemlerinde, insan vücudu gölgelemesi ve polarizasyona yönelik deneyler kısmında; bir ofis ortamında insan vücudu gölgeleme kaybı ve polarizasyon kublajına ilişkin deney sonuçları sunulmakta, gölgeleme bayılması istatistikleri çıkarılmaktadır. Bina içi haberleşme sistemlerine bir örnek olarak, çok katlı bir binada Bluetooth ve WLAN gibi sistemlerin girişim (interference) durumları deney sonuçlarına ve bina içi yayılım özelliklerine bağlı olarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
THEORETICAL AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF RADIO PROPAGATION FOR URBAN AND INDOOR WIRELESS COMMUNICATION SYSTEMS AT UHF BAND Ali Kara Hacettepe University, Electrical and Electronics Engineering Department ABSTRACT Radio propagation in urban environments is investigated by the techniques based on Geometrical Optics (GO) and Physical Optics (PO). Results of the measurements, conducted in Polytechnic University (NY), on shadowing/blockage and polarization coupling for short range indoor wireless systems are presented. For propagation modeling in urban environment, UTD (Uniform Theory of Diffraction) based roof shape modeling for radio propagation for multiple building geometry is presented. Building roofs are simulated as conducting wedges of different inner angles to determine propagation path loss by the application of UTD. Limit and application range of UTD and Slope Diffraction, an extension to conventional UTD, is derived. Results of the measurements on shadowing and polarization coupling for short range indoor systems are presented. Human shadowing effetcs near to terminals are measured, for various indoor radio links, in an office environment. Possible interference between indoor wireless systems such as Bluetooh and WLAN in multistorey building is also evaluated in terms of radio channel parameters. KEYWORDS: Wireless communication systems, mobile communications, indoor wireless communication systems, diffraction of radio waves, ray tracing, geometrical theory of diffraction Advisor: Prof.Dr. Erdem Yazgan, Hacettepe University, Electrical and Electronics Engineering Department