Türkiye'nin Arabis L. (Brassicaceae) cinsinin revizyonu
Revision of the genus Arabis L. (Brassicaceae) in Turkey
- Tez No: 123419
- Danışmanlar: PROF.DR. SADIK ERİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Florası, revizyon, Brassicaceae, Arabis, Flora of Türkiye, revision, Brassicaceae, Arabis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 361
Özet
Türkiye' de yetişen Arabis L cinsine bağlı taksonların eksik betimleri, kullanışsız teşhis anahtarı ve yetersiz yayılış bilgileri nedeniyle çeşitli sistematik sorunları vardı r.Sistematik sorunların çözümünde taksonların morfolojisi başta olmak üzere palinolojik, bazı anatomik ve sitolojik veriler değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçları elektron ve ışık mikroskobu resimleri ile desteklenmiştir. Cinsin fenetik yapısı konusunda nümerik metotlar kullanılarak bir yorum getirilmeye çalışılmıştır. Seksiyon, tür ve tür altı taksonları ayırt edebilmek için daha kullanışlı anahtarlar hazırlanmıştır. Tür tanımları genişletilmiş, coğrafik yayılışları, fitocoğrafik bölgeleri ve tehlike kategorileri yeniden düzenlenmiştir. Doğal ortamlarında renkli fotoğrafları çekilmiştir. Türkiye Florası' ndaki Turritis L cinsi Arabis L.' nin sinonimi olarak değerlendirilmiştir. A. mollis Steven türünün Türkiye için yeni bir kayıt olduğu bulunmuştur. A. graellsiiformis Hedge türünün A. mollis türünün sinonimi olduğu tespit edilmiştir. A. deflexa Boiss. türünün sadece ülkemizde yayılışa sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Arabis L. cinsi' nin Türkiye' de 23 tür ve 1 alttür ile temsil edildiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The taxa belonging to the genus Arabis L growing in Turkey have taxonomic problems due to inadequate descriptions, non-workable keys and inadequate knowledge of geographic distribution. In this study, an interdisciplinary approach including morphology, anatomy, palynology and cytology has been applied in order to solve the systematics problems. Results of this research were supported with photograps of electron and light microscopy. At this time, numerical metodology has been applied in order to phylogeny of the genus. More workable keys were constructed to distinguish the section, species or lower categories. Description, distribution, phytogeographic region and endangered category of the species were newly reconstructed. Plant pictures were taken photograph in habitat. Turritis L. on the Flora of Turkey have been reduce to synonym of Arabis L genus. A. mollis Steven were found to be a new record for the Flora of Turkey. A. graellsiiformis Hedge were found to be synonym of A. mollis Steven Distribution of A. deflexa has been determined to only Turkey. Results of this study, 23 species and 24 taxa in the Arabis L. genus in Turkey have been defined.