Tokat-Kazova ekolojik koşullarına uygun yonca (Medicago sativa L. ) çeşitlerinin belirlenmesi
Determination of the alfalfa (Medicago sativa L. ) cultivars suitable for Tokat-Kazova ecological conditions
- Tez No: 123471
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELAHATTİN İPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yonca, çeşit, kuru madde oranı ve verimi, ham protein oranı ve verimi, ham kül oranı ve verimi, Alfalfa cultivar, dry matter yield, dry matter content and yield, crude protein content and yield, crued ash content and yield
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET TOKAT-KAZOVA EKOLOJİK KOŞULLARINA UYGUN YONCA {Medicago sativa L.) ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESİ Ali Alptekin ACAR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2002, 54 sayfa Danışman: Yrd. Doç. Dr. Selahattin IPTAŞ Jüri: Prof. Dr. Zeki ACAR Jüri: Doç. Dr. Cevdet AKDAĞ Jüri: Yrd. Doç. Dr. Selahattin İPTAŞ Bu araştırma 2000-2001 vegetasyon yılında Tokat-Kazova ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Araştırmada Türkiye içi ve dışından sağlanan 22 çeşit ve 2 populasyon niteliğindeki yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinde yeşil ot verimi, kuru madde oranı ve verimi, ham protein oranı ve verimi, ham kül oram ve veriminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre: Yonca çeşitlerinin toplam yeşil ot verimleri 7902-12323 kg/da, kuru madde oranı %26,45-30,38 ve toplam kuru madde verimi 2289-3343 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek ham protein oranı %18,77 ile Ranger, en düşük %17,25 ile Elçi yoncasından tespit edilmiştir. Yonca çeşitlerinin toplam ham protein verimi 414-559 kg/da arasında değişim göstermiş ve en yüksek toplam ham protein verimi Baron çeşidinden elde edilmiştir. Yonca çeşitlerinin ham kül oranı %1 0,86-12,02 ve toplam ham kül verimi 267,9-379,0 kg/da arasında belirlenmiştir. Kayseri ve Elçi yoncası kuru madde verimi (2808 kg/da ve 2948 kg/da) ve ham protein verimi (503 kg/da ve 509 kg/da) bakımından ortalama verimin (2752 kg/da ve 492 kg/da) üstünde Bilensoy-80 (2362 kg/da ve 427 kg/da) ve Şark yoncası (253 1 kg/da ve 450 kg/da) ortalama verimin altında kalmışlardır. Sonuç olarak; Tokat-Kazova ekolojik koşullarında Baron, Plus, Diamont, Gt-58, Dunawka, Elçi yoncası, Gt-13, X-1312, Arrow, P. 581, Lahontan, Kayseri, Titan, Ranger. Daisy ve Vernal çeşitleri kuru madde verimi bakımından birinci grupta yer almışlardır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT DETERMINATION OF THE ALFALFA {Medicago sativa L.) CULTIVARS SUITABLE FOR TOKAT-KAZOVA ECOLOGICAL CONDITIONS AH Alptekin ACAR Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Master of Science Thesis 2002, 54 page Supervisor: Assist.Prof.Dr. Selahattin İPTAŞ Jury: Prof.Dr. Zeki ACAR Jury: Assoc.Prof.Dr. Cevdet AKDA? Jury: Assist.Prof.Dr. Selahattin İPTAŞ This study was conducted in Tokat-Kazova conditions in 2000-2001 period. Green forage yield, dry matter content and yields, crude protein contents and yields, crude ash content and yield were investigated in twenty-two cultivar and two populations of alfalfa from both inside and outside Turkey. According to results; Among alfalfa genotypes, total fresh herbage yields were varied from 7902 to 12323 kg, dry matter contents from 26,45 to 30,38% and total dry matter yields from 2289 to 3343 kg per decare. The highest crude protein content was obtained from Ranger cultivar as 18,77% while the lowest from Elçi cultivar as 17,25%. Total crude protein yields were between 414 and 559 kg per decare and the highest value was calculated in Baron cultivar. Crude ash contents of cultivars were between 10.86 and 12.02 % and total crude ash yield between 267,9 and 379,0 kg per decare. Kayseri and Elçi cultivars had higher dry matter yield (2808 kg/da and 2948 kg/da, respectively) and protein yield (1752 and 492 kg/da) while Bilensoy-80 (2362 and 427 kg/da) and Şark population (2531 and 450 kg/da) had lower than average values for these traits. As a result; in Tokat Kazova ecological conditions, Baron, Plus, Diamont, Gt-58, Dunawka, Elçi, Gt-13, X-1312, Arrow, P.581, Lahontan, Titan and Ranger cultivas belonges the first group for dry matter yield. In addition, although Daisy and Vernal cultivars were in the second group for dry matter yield, they were in the first groupfor crude protein yield.