Farklı endosperm tipli (sh2, su) şeker mısırı çeşitlerinin performanslarının belirlenmesi
Determination of the performance of sweet corn cultivars with different endosperm types (sh2, su)
  1. Tez No: 937039
  2. Yazar: ERKAN UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA ÖZDEMİR DİRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşit, Verim, Kalite, Adaptasyon, Zea mays saccharata, °Brix, sh2, Cultivar, Yield, Quality, Adaptation, Zea mays saccharata, °Brix, sh2
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Türkiye'de yüksek verim ve kaliteye sahip şeker mısırı üretebilecek uygun ekolojik bölgeler olmasına rağmen bu bitkiyle yapılmış çalışma mevcut değildir. Yapılan bu çalışma ile farklı şeker mısırı çeşitlerinin Tokat-Kazova koşullarında verim ve kalite özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma 16 adet şeker mısırı çeşidiyle Tesadüf Blokları Deneme Deseninde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Her parsele sıra arası 70 ve sıra üzeri 20 cm olacak şekilde sabit aralıklarla 4 sıra mısır ekimi yapılmıştır. Parseller arasında tozlaşmayı önlemek amacıyla iki çeşit arasına bir sıra sorgum ekilmiştir. Çalışmada incelenen tüm parametreler bakımından taze tüketim amacı ile yetiştirilen şeker mısır çeşitleri arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; tepe püskülü çıkarma süresi 41.3-47.3 gün, koçan püskülü çıkarma süresi 46.7-53.0 gün, olgunlaşma süresi 65.3-73.7 gün, bitki boyu 118.4-212.4 cm, koçan uzunluğu 18.4-22.8 cm, koçan çapı 38.7-47.6 mm, koçanda sıra sayısı 14.2-17.5 adet, koçan uç boşluğu 0.23-1.24 cm, koçanda tane sayısı 544.7-747.3 adet, tek koçan verimi 167.4-245.8 g, tek koçanda taze tane ağırlığı 89.5-153.8 g, bitki başına pazarlanabilir koçan sayısı 0.83-1.49 adet, dekara pazarlanabilir koçan sayısı 4655.0-8649.7 adet, dekara taze koçan verimi 905.7-1493.0 kg/da, dekara taze tane verimi 599.0-961.7 kg/da, hasıl verimi 2272.0-5840.7 kg/da, suda çözünür kuru madde 13.3-23.2 °Brix aralığında bulunmuştur. Tek yıllık araştırma sonuçlarına göre hem taze koçan verimi hem de taze tane verimi bakımından Vega, Macaron, Jubilee ve Sherbet çeşitleri, kalite bakımından ise Mirza, Kompozit Şeker-2, Caramelo ve Argos çeşitleri öne çıkmıştır. Sonuç olarak yüksek verim ve kaliteye sahip olan şeker mısırı çeşitlerinin üretime alınmasıyla Tokat-Kazova koşullarında taze tüketim amacıyla mısır yetiştiriciliğinin önem kazanacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although there are suitable ecological regions that can produce high yield and quality sweet corn in Turkey, there are not study conducted with this plant. The aim of this study was to evaluate the yield and quality characteristics of different sweet corn cultivars in Tokat-Kazova conditions. The study was conducted with 16 sweet corn cultivars in a Randomized Blocks Experimental Design with three replications. Each plot was planted with 4 rows of corn at fixed intervals with 70 cm between rows and 20 cm above the row. A row sorghum was planted between two cultivars to prevent pollination between plots. In the study, significant differences were found among sweet corn cultivars grown for fresh consumption in all parameters examined. According to the obtained results; top tassel emergence period was 41.3-47.3 days, ear tassel emergence period was 46.7-53.0 days, maturity period was 65.3-73.7 days, plant height was 118.4-212.4 cm, ear length was 18.4-22.8 cm, ear diameter was 38.7-47.6 mm, number of rows per ear was 14.2-17.5 pieces, ear tip gap was 0.23-1.24 cm, number of grain per ear was 544.7-747.3 pieces, single ear yield was 167.4-245.8 g, fresh grain weight on single ear was 89.5-153.8 g, number of marketable ear per plant was 0.83-1.49 pieces, number of marketable ear per decare was 4655.0-8649.7 pieces, fresh ear yield per decare was 905.7-1493.0 kg/da, fresh grain yield per decare was 599.0-961.7 kg/da, fodder yield was 2272.0-5840.7 kg/da, and water soluble dry matter was 13.3-23.2 °Brix was found in the range. According to the results of the one-year research, were prominent Vega, Macaron, Jubilee and Sherbet cultivars in both fresh ear yield and fresh grain yield, Mirza, Kompozit-Şeker-2, Caramelo and Argos cultivars in quality. As a result, it was determined that will gain importance corn cultivation for fresh consumption with the production of high yield and quality sweet corn cultivars in Tokat-Kazova conditions.