Biga yöresindeki ağaçlandırma çalışmalarının kritiği
The Criticism of plantation studies in the vicinity of Biga
  1. Tez No: 123480
  2. Yazar: MEHMET AKKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAVUZŞEFİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağaçlandırma, Örnek alan, Verimsiz, Kök dağılımı, Plantation, Sampleplots, Non-productive, Root distributive
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
V ÖZET BİGA YÖRESİNDEKİ AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARININ KRİTİĞİ Mehmet AKKAN Yüksek Lisans: Orman Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof.Dr. Yavuz YAVUZŞEFİK Haziran 2002, 97 sayfa Yapılan bu araştırma ile; Biga Yöresi Ağaçlandırmalarında kullanılan türlerin hangilerinin başarılı olduğunu ortaya koymak ve budan sonraki çalışmalara da ışık tutabilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada 1987 tarihinde farklı yükselti ve bakılarda oluşturulan kızılcam, sahilçamı ve fistıkçamı ağaçlandırma alanlarında deneme alanları alınarak bireylerin çap, boy, kalite sınıfları ve silvikültürel durumları belirlenmeye çalışılmıştır. Duncan Testi sonucuna göre; en iyi çap gelişimini Sahilçamı türünün yaptığı, en düşük çap gelişimini Kızılcam türünün yaptığı, en iyi boy gelişimini Sahilçamı türünün yaptığı, en düşük boy gelişimini Fıstıkçamı türünün yaptığı tespit edilmiştir. Yöre; ağaçlandırma çalışmalarında kullanılan Kızılçamın yetiştirilmesi için optimal olmadığı ve bu nedenle meşcerenin kalitesi düşük olup, böcek zararından ve rüzgardan fazlaca etkilendiği, Sahilçamı'nda ise meşcere için tehlikeli olabilecek boyutta kar kırması, devirmesi ve eğmesi tespit edilmiştir. Sahilçamı Kızılcam kadar olmasa da böcek zararından etkilenmediği, ayrıca deneme alanlarının alındığıVI bölgenin dışında, yaklaşık 5-8 yaş üzeri bireylerde, toplu veya münferit kurumalar görülmüştür. Her iki türde de böcek zararı görüldüğünden ilaçlama giderleri, ayrıca yangına hassas olmaları sebebiyle de koruma ve kontrol giderleri de artmıştır. Yapılan araştırmada da bu iki türün sağlıklı olmadığı da görülmüştür. Fıstıkçamı türünde hiçbir zarar ve gelişmede herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Fıstıkçamı meşcerelerinin de çok sağlıklı olduğu görülmüştür. Genç yaşlardan itibaren tali ürün vermeleri nedeniyle yöre halkınca benimsenmiş olup sahip çıkılmaktadır. Belirtilen nedenlerden dolayı, Biga Yöresi ağaçlandırmalarında kızılçam ve sahilçamı türlerinin, ekonomik olmaması, yöre halkınca benimsenmemesi nedeniyle, ağaçlandırma çalışmalarında geniş olanlarda kullanılmaması gerektiği kanaatine varılmıştır. Orman-halk ilişkilerinin düzelmesi ve gelişmesi için; bozuk orman olarak gözüküp, amenajman planlarında 22 nolu tablada ağaçlandırılacak alan olarak gözüken yerlerde, meşe kök dağılımının yeterli olduğu alanlarda canlandırma kesimleri yapılarak verimli hale getirilmelidir. Şayet meşe kök dağılımının yetersiz olduğu ve ağaçlandırma yapmak için klimatik ve edafik faktörlerin uygun olduğu alanlarda orijin konusuda gözardı edilmeden Fıstıkçamı türüne öncelik verilerek ağaçlandırma yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE CRITICISM OF PLANTATION STUDIES IN THE VICINITY OF BİGA Mehmet AKKAN M.S.C. Department of Forestry Engineer Supervisor: Prof.Dr. Yavuz YAVUZŞEFİK June 2002, 97 page The aim of this investigation was to find out suitable species which can be used for reforestation in Biga vicinity and show the way which can be used for the subsequent applications. Sample plots were taken in the Pinus 6ra//a(Kızılçam), P.pinasteiiSabil çamı) and P.pineaÇFtstûs. çamı) areas which was planted in 1987, in different altitudes and exposures. Plant diameter, plant height, quality classes and silviculturel situations of the individuals was tried to determine. According to the Duncan Test results it was observed that; P.pinaster has the best and P.brutia has the least diameter growth. P.pinaster also has the best and P.pinea has the least height growth. It is observed that the Biga vicinity doesn't have optimal conditions for P.brutia. Because of this stand quality is low and they are effected by wind and insect damages. In P.pinaster areas hazardous levels of snow breaking, over turning and bending was observed. P.pinaster wasn't effected by the insect damage as.P.brutia but, over abaout 5-8 year old seedlings, collected or individual death were seen out of the area which the sample plots were taken.IV Because insect damage is effective on both species, pesticide treatment expences, and also they are sensitive to the fires; protection and control expenses were increased. For P.pinea there is not any damage or negativity in improvement that was seen. The stands of them are very healthy. Because they give secondary crops from the early ages, they were adopted by the local public. In addition to the reasons mentioned above, because not being economic and not excepted by local public; the conviction of P.brutia and P. pinaster species must not be used in wide areas has been attained. To improve relationship between forestry and public;the non-productive areas which take place on the 22th table of Forest Management Plans as afforestation areas can be evaluated. In the places where the tree root distribution is enough, improvement cuttings must be applied and these areas must be brought into productive. In the situation of the tree root distribution is not enough; and the climatic and edaphic factors are suitable, with taking the origin into consideration it will be better to give the priority to the P.pinea.