Analytical and numerical treatment of partial differential equations in physics
Fizikteki kısmi diferansiyel denklemlerin analitik ve nümerik incelenmesi
  1. Tez No: 123479
  2. Yazar: MURAT ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT KÖŞKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kısmi Diferansiyel Denklemler, Sınıflandırma Tekniği, Analitik Metod, Nümerik Metod, Partial Differential Equations, Classification Technique, Analytical Method, Numerical Method IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET FİZİKTEKİ KISMİ DİFERANSİYEL DENKLEMLERİN ANALİTİK VE NÜMERİK İNCELENMESİ Erdem, Murat Master Tezi, Fizik Bölümü Tez Danışmanı: Prof.Dr.Davut Köşker Temmuz 2002, 65 sayfa Bu tezde öncelikle kısmi diferansiyel denklemleri yapısal özelliklerine göre ayıran bir tekniğe bakılmıştır. Varılan sonuçlardan en önemlisi, bu teknikle fizik sel olayların da dolaylı olarak sınıflandırıldığını görmek olmuştur. Bu sınıflandırma ışığında fizikte sık sık karşılaşılan farklı yapılara haiz önemli birkaç kısmi diferan siyel denklem ele alınarak, analitik ve de nümerik metodlarla incelenmiştir. Her iki metodla elde edilen çözümler karşılaştırıldığında, bu metodların hemen hemen eşdeğer sonuçlar ürettiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYTICAL AND NUMERICAL TREATMENT OF PARTIAL DIFFERENTIAL EQUATIONS IN PHYSICS Erdem. Murat Master of Science, Department of Physics Supervisor: Prof.Dr.Davut Köşker July 2002, 65 pages In this thesis a technique which classifies partial differential equations with respect to their structural properties has first been studied. One of the impor tant results reached is that this classification technique also classifies the physical processes indirectly. In the light of this technique several important partial dif ferential equations having different structures are considered and are investigated using analytical and numerical methods. From the comparison of the solutions obtained by both methods, it is understood that these methods produce almost identical results.