The Effect of the composition of germination medium on in vitro regeneration of sugar beet (Beta vulgaris L. )
Şeker pancarı (Beta vulgaris L. ) ıslah hatlarında çimlendirme ortamı içeriğinin rejenerasyon üzerine etkisi
- Tez No: 123487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Beta vulgaris L, şeker pancarı, sterilizasyon, in vitro kültür, çimlednirme ortamı, direkt sürgün rejenerasyonu. viii, Beta vulgaris L, sugar beet, sterilization, in vitro culture, germination medium, direct shoot regeneration. VI
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET ŞEKER PANCARI {BETA VULGARIS L.) ISLAH HATLARINDA ÇİMLENDİRME ORTAMI İÇERİĞİNİN REJENERASYON ÜZERİNE ETKİSİ TOPAL, Emel Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ekrem GÜREL Ağustos 2002, 77 sayfa Üç farklı ıslah hattına ait şeker pancarı tohumları sterilize edildikten sonra TDZ ve BAP'nin çeşitli kombinasyonlarını içeren MS ortamında çimlendirilmişlerdir. Kontrol amaçlı olarak MS basal ortamı kullanılmıştır. Bu şekilde elde edilen steril fidelere ait petiyol eksplantları 1.0 mg/1 BAP + 0.3 mg/1 NAA {RG-I ortamı) veya 0.5 mg/1 BAP + 0.1 mg/1 NAA {RG-II ortamı) içeren iki farklı rejenerasyon ortamına aktarılmış ve yaklaşık 4-5 gün sonra direkt rejenerantlar gözlenmiştir. Elde edilen direkt rejenerantlar 1.0 mg/1 NAA veya 3.0 mg/1 NAA içeren iki farlı köklendirme ortamında kültüre alınmışlardır. Kontrol ortamında (MS basal) çimlendirilerek elde edilen eksplantlardan hiçbirinde doğrudan rejenerasyon gözlemlenmezken diğer çimlendirme ortamlarından elde edilen viiexplantlarda direkt rejenerasyon oranları hatlar ve ortamlar arasında değişiklik göstermiştir. Rejenerasyon ortamlarından ise 0.5 mg/1 BAP + 0.1 mg/1 NAA ortamı istisnasız bütün hatlarda diğer rejenerasyon ortamına göre daha başarılı sonuçlar vermiştir. Köklendirme ortamlarından; 3.0 mg/1 NAA ortamı, 1.0 mg/1 NAA ortamına nazaran (tüm hatlar için) daha başarılı olmuştur. Ayrıca TDZ çimlendirme ortamından elde edilen eksplantlar BAP çimlendirme ortamından elde edilen eksplantlara göre daha fazla oranda kök gelişimi göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE COMPOSITION OF GERMINATION MEDIUM ON IN VITRO REGENERATION OF SUGAR BEET (BETA VULGARIS L.) BREEDING LINES TOPAL, Emel M.Sc, Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ekrem GÜREL August 2002, 77 pages After being sterilized, the sugar beet seeds of three different lines were germinated on MS medium with various TDZ and BAP combinations. As a control medium, MS basal medium was used. The petiole explants of sterile plants obtained in this way were transferred to two different regeneration media (RG-I medium: 1.0 mg/1 BAP + 0.3 mg/1 NAA or RG-II medium: 0.5 mg/1 BAP + 0.1 mg/1 NAA), and direct regenerants were observed 4-5 days after culture initiation. These regenerants were transferred to two different rooting media that contained 1.0 or 3.0 mg/1 NAA. While direct regeneration was not observed for the explants germinated on MS basal control medium, those obtained from the other germination media showed differentregeneration ratios depending on the line and medium used. It was observed that the 0.5 mg/1 BAP + 0.1 mg/1 NAA (i.e., RG-II) medium was more successful than the 1.0 mg/1 BAP + 0.1 mg/1 NAA (i.e., RG-I) medium for all lines. 3.0 mg/1 NAA containing medium was much more successful for rooting than 1.0 mg/1 NAA containing medium for all lines. Moreover, the explants obtained from TDZ germination medium showed more progress in root growth than those obtained from BAP germination medium.