The effect of glibenclamide (a blocker of ATP dependent potassium channel) on the ischemia-reperfusion induced arrhythmias in different sex of rats
İskemi ve reperfüzyonla uyarılan aritmiler üzerine glibenklamid'in (ATP bağımlı potasyum kanal blokeri) antiaritmik etkisinde cinsiyetin rolü
  1. Tez No: 123488
  2. Yazar: ERSÖZ GONCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Ligasyon, İskemi-Reperfüzyon, Aritmiler, Cinsiyet, Glibenklamid
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Son yıllarda yapılan çalışmalarda, ATP bağımlı potasyum kanal yoğunluğunun dişi ratlarda daha fazla olmasının iskemiye karşı koruyucu bir etki oluşturduğu ortaya konmuştur. Bu şekildeki koruyucu etkinin mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle bu çalışmada ATP bağımlı potasyum kanal blokajının cinsiyete göre farklı bir etkisi bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Araştırmada 220-300 gr ağırlıkta, erkek ve dişi 36 Sprague Dowley cinsi sıçan kullanıldı. Glibenklamid, 5mg/ kg'Uk dozda, ligasyondan 25 dak. önce intraperitonel olarak verildi Ahi dakikalık iskemi ve reperftizyon periyotları boyunca, elektrokardiagram ve kan basınçları kayıt edildi Reperfüzyon sonunda canlı kalma oranları, aritmilerin yoğunlukları ve sureleri saptandı. Dişi kontrol gurubunda, reperfüzyondan sonra görülen toplam aritmi ve VF sürelerinde, erkek kontrol gurubuna göre istatistiksel olarak anlama bir azalmaIV gözlendi (P < 0.05). Aritmi süreleri ve tipine göre belirlenen aritmi skoru dişi kontrol grubunda erkeklere göre belirgin bir azalma gösterdi (P < 0.05). Glibenklatnid erkek ratlarda ventrikûler fîbrillasyon yoğunluğunda ve süresinde belirgin bir azalma oluştururken (P < 0.05), dişilerde farklı bir etki göstermedi Aritmi skoru glibenklamid verilen grupta, kontrol gurubuna göre belirgin bir şekilde azaldı (Kontrol grubunda 3, glibenklamid verilen grupta 4.3). Bu sonuçlara göre, dişilerde aritmilere karşı koruyucu etkinin cinsiyet farkına bağlı olabileceği ortaya konulmuştur. Glibenklamid'in aritmiler üzerindeki farklı etkisinin mekanizması bu çalışma sonuçlan ile açıklanamamıştır, ancak ATP-bağımlı potasyum kanallarının sayısının fazla olması ya da ATP bağımlı potasyum kanallarına karşı glibenklamidin ilgisinin farklı olması bunda etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
The higher density of ATP dependent potassium channel in female that was found in recent years have been suggested to be protective against ischemia. The underlying mechanism of such a protective mechanism is not known well That is why, the role of the ATP dependent potassium channel blockage has been researched in both female and male in this study. 36 Male and female Spraque-Dawley rats weighing 220-300 g were used. Glibenclamide was given intraperitoneally in a dose of 5mg /kg, 25 min before coronary artery ligation Electrocardiogram (ECG) and arterial blood pressure were recorded during ischemia and reperfusion. The rate of survival, the incidence and the total length of the arrhythmia were determined (sec) at the end of the reperfusion. Significant decrease in the length of the total arrhythmia and VF following the reperfusion was observed in female with respect to male (PO.05).