Denizli ilinde sahada çalışan ebelerin iş doyum düzeylerinin belirlenmesi
Determination of job satisfaction level among midwives who work in field in the city of Denizli
  1. Tez No: 123921
  2. Yazar: FEYZA OFLASLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜYESSER ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Job satisfaction, midwife 63
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırma, Denizli ilinde sahada çalışan ebelerin iş doyum düzeylerini belirlemek amacıyla planlanmış kesitsel bir çalışmadır. Denizli il merkezi sağlık ocakları ile ilçe - köy sağlık ocaklarında çalışan 605 ebe araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. İl merkezinde bulunan sağlık ocaklarının seçiminde tabakalı örneklem, ilçe- köy sağlık ocağı seçiminde ise küme örneklem yöntemi kullanılmıştır. Denizli il merkezi, Acıpayam, Çivril, Buldan ilçe - köy sağlık ocaklarında çalışan; 204 ebe örneklem grubuna alınmıştır. Araştırma Ocak 2001 - Nisan 2001 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada Aksayan tararından geliştirilen iş doyum ölçeği ile araştırmacı tarafından hazırlanan tanıtıcı bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistik işlemleri SPSS 9.0 programında yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ebelerin genel iş doyumu puan ortalamaları 52.16 ±12.98'dir. Genel iş doyumu açısından bakıldığında; nötr doyumdan düşük doyuma doğru bir kayma olduğu görülmektedir. Ebelerin en yüksek doyum sağladıkları boyut işin kendisi, en düşük doyum sağladıkları boyut ise ücrettir. İl sağlık ocağında çalışanların, ileri yaştakilerin, çocuk sahibi olanların, meslekte ve sahada çalışma süreleri fazla olanların, çalıştıkları sağlık ocağında kendisinin dışında ebe bulunanların, çalışma ortamından memnunların, istedikleri alanda çalışanların, mesleği bırakmayı düşünmeyenlerin iş doyum düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : İş Doyumu, Ebelik 62
Özet (Çeviri)
It is a cross-sectional study the purpose of which was to determine job satisfaction level of midwives working in the field in the Denizli province. The population of the research includes 605 midwives working in clinics in the city centre of Denizli and in some towns and villages. The clinics in the centre of the city were chosen by a method called stratified sampling while a method of group sampling was used to determine the clinics in the village and towns in Denizli. The research was carried out studying 204 midwives as subjects who have worked in clinics in the city centre of Denizli and in some villages and towns located in the region of Acıpayam, Çivril and Buldan. The research was carried out between January and April in 2001. A job satisfaction scale developed by Aksayan and a questionnaire prepared by the author of this study were used. SPSS 9. OS programme was used for statistical analysis of data obtained. The mean value of the job satisfaction level of the midwives was 52.16 ± 12.98 according to the results of this research. Considering the general job satisfaction level, the shift from the nötr satisfaction level to the low level can be observed. The highest job satisfaction level was obtained with the job itself; however, salary was the lowest job satisfaction index for the midwives. On the other hand, factors; suchas, the clinics they work, their ages, having a child, amount of working time as a midwife, working in the field, working together with the other midwives in the same clinic, satisfaction with the working environment, and thinking of not leaving the profession can be considered as the factors determining the job satisfaction level for midviwes high.