Deneysel diyabetin tavşan korpus kavernozum düz kas yanıtları üzerindeki etkileri
The effects of experimental diabetes on rabbit corpus cavernosum smooth muscle responses
- Tez No: 124042
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN PEKİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, tavşan korpus kavernozumu, erektil fonksiyon bozukluğu, nitrik oksit. iv, Diabetes mellitus, rabbit corpus cavernosum, erectile dysfunction, nitric oxide. v
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 655
Özet
ÖZET Burul, N., Deneysel diyabetin tavşan korpus kavernozum düz kas yanıtlan üzerindeki etkileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmada, 3 ve 9 haftalık diyabetik tavşan korpus kavernozumları kullanılarak alloksanla oluşturulan diyabetin korporal sinirler, endotel ve düz kas yanıtlan üzerindeki etkileri incelendi. Fenilefrin (10“8~ 10”4 M) ve elektriksel alan uyarısıyla (EAU) ile oluşturulan kasılma yanıtlan, kontrol ve diyabetik hayvanlar arasında farklı bulunmadı. Diyabetik hayvanlardan elde edilen korpus kavernozum şeritlerinde, fenilefrin (10“5 M) önkasılmasının ardından alman karbakol (10”-3x10“ M) ve EAU gevşeme yanıtlan kontrol tavşanlannkine göre azaldı. Sodyum nitroprussiyat (SNP) (10”7- 10“4 M) ile elde edilen gevşeme yanıtlan ise diyabetik grupta değişmedi. Kasılma ve gevşeme yanıtlan, g yanıt/g doku ağırlığı olarak ifade edildiğinde elde edilen sonuçlar, sırasıyla KC1 (120 mM) ve fenilefrin (10”5 M) kasılmasının %'si olarak gösterilenden farklı bulunmadı. Yüksek glukozun etkileri, korpus kavernozum şeritlerinin 44.4 mM glukoz içeren Krebs-Henseleit çözeltisi ile 6 saat inkübe edilmesiyle değerlendirildi. 6 saatin sonunda hem karbakol hem de EAU aracılı gevşeme yanıtlarının değişmediği gözlendi. Kavernozal şeritlerin pirogallolle (10-4 M) inkübasyonu, EAU ile elde edilen gevşeme yanıtlarını etkilemezken karbakol aracılı gevşeme yanıtını azalttı. Dietilditiyokarbamik asit (DETCA) (3 mM) ise hem EAU hem de karbakol aracılı gevşeme yanıtlarını azalttı. Bu sonuçlar tavşan diyabet modelinde kavernozal düz kas kasılma mekanizmalarının bozulmadığını ancak endotel ve EAU aracılı kavernozal düz kas gevşemelerinin azaldığım göstermektedir. Endotelden bağımsız etki gösteren düz kas gevşetici ajanlarla elde edilen gevşeme yanıtlarının ise değişmediği gözlenmiştir. Bu nedenle diyabetin, hem sinirler hem de endotelden nitrik oksit (NO) sentez ve/veya salıverilmesini bozmuş olabileceği ileri sürülebilir. Bunun yanında, yalnızca serbest oksijen radikallerinin artan üretimi değil, azalan antioksidan savunma mekanizmaları da, diyabette gözlenen gevşeme yanıtlarındaki bozuklukta önemli role sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Burul, N., The effects of experimental diabetes on rabbit corpus cavernosum smooth muscle responses, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Pharmacology, Ankara, 2003. In the present study; the effects of alloxan- induced diabetes on the corporeal nerves, endothelium and smooth muscle responses were examined in 3 and 9 weeks diabetic rabbit corpus cavernosum. The contraction o A responses to phenylephrine (10“ -10 M) and electrical field stimulation (EFS) were similar in both control and diabetic animals. After precontraction with phenylephrine (10”5 M), relaxation responses of corpus cavernosum strips elicited by EFS and carbachol (10“8-3xl0~5 M) were significantly attenuated in the diabetic animals compaired with control rabbits. The relaxation responses to sodiumnitroprusside (SNP) (İO^-IO-4 M) were unaltered in the diabetic group. The contraction and relaxation responses expressed as g response/g tissue weight were similar with those expressed as percentage of KC1 (120 mM) and phenylephrine (10”5 M) contraction, respectively. The effects of elevated glucose were examined by incubating cavernosal strips in Krebs-Henseleit solution containing 44.4 mM glucose for 6 hours. Neither carbachol nor EFS mediated responses were changed at the end of 6 hours. Incubation of cavernosal strips with pyrogallol (10"4 M) did not affect EFS relaxation but attenuated carbachol induced relaxation. Diethyldithiocarbamic acid (DETCA) (3 mM) reduced both EFS and carbachol induced relaxations. These results show that, contraction mechanisms of cavernosal smooth muscle did not impaire in a rabbit model of diabetes but endothelium- and EFS-mediated cavernosal smooth muscle relaxations are reduced. Relaxations elicited by endothelium- independent smooth muscle relaxing agents were unchanged. Therefore it is suggested that, diabetes may interfere with the synthesis and/or release of nitric oxide (NO) from both nerves and endothelium in corpus cavernosum. Besides this, not only the increased production of reactive oxygen species but also the reduced antioxidant defence mechanisms may play an important role in the impairment of relaxation responses seen in diabetes mellitus.