Sıçan izole bulbus penis dokusunda süperoksit anyonu oluşturan bileşiklerin eksojen nitrik oksit ve nitrerjik sinir stimulasyonu yanıtlarına etkileri
The effects of superoxide anion generators on the responses to exogenous nitric oxide and nitrergic nerve stimulation in the rat isolated penile bulb
- Tez No: 124043
- Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR UMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sıçan bulbus penisi, süperoksit anyonu, nitrerjik ileti, DETCA, Cu/Zn SOD. iv, Rat penile bulb, superoxide anion, nitrergic innervation, DETCA, Cu/Zn SOD. v
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1141
Özet
ÖZET Özakman, S., Sıçan izole bulbus penis dokusunda sfiperoksit anyonu oluşturan bileşiklerin eksojen nitrik oksit ve nitrerjik sinir stimulasyonu yanıtlarına etkileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışma sıçan izole bulbus penis dokusunda süperoksit anyonu oluşturan bileşikler olan pirogallol ve hidrokinonun eksojen nitrik oksit (NO) ve nitrerjik sinir stimulasyonu yanıtlan üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla düzenlendi. Fenilefrin ön kasılması (3x10“ 6M) sonrası, atropin (5x1 O^M) ve guanetidin (5x1 O^M) varlığında (0,5-8 Hz, 70 mV, 0.7 ms) değerinde elektriksel alan uyanları (EAU), 5 s süre ile uygulanarak frekansa bağlı gevşeme yanıtlan elde edildi. Bu yanıtların Nw-nitro-L-arjinin metil ester (L- NAME) (3xlO”5M) inkübasyonu sonrası inhibe olması, nitrerjik aracılı olduğunu gösterdi. Pirogallol (3x1 O^M) veya hidrokinon (3x1 O^M) inkübasyonu sonrası EAU ile alınan gevşeme yanıtlan değişmezken, Cu/Zn süperoksit dismutaz (Cu/Zn SOD) inhibitörü dietilditiyokarbamatın (DETCA) (3xl0"3M) ilavesiyle aynı yanıtlar belirgin olarak azaldı. Tek başına DETCA inkübasyonu ise EAU yanıtlarını değiştirmedi. Pirogallol (10İVI, 3xl0^M) veya hidrokinon (İO^M, SxlO^M) varlığında eksojen NO donörü sodyum nitroprusiyat (SNP) (10~8-104M) ile de gevşeme yanıtlan elde edildi. Pirogallol her iki konsantrasyonunda, hidrokinon ise 3x1 O^M konsantrasyonda SNP gevşemesini belirgin olarak azalttı. Cu/Zn SOD'un inkübasyon ortamına ilavesi, pirogallol varlığında SNP yanıtlarında gözlenen inhibisyonu tamamen, hidrokinon varlığında aynı yanıtlarda gözlenen inhibisyonu ise kısmen geri çevirdi.Ancak Cu/Zn SOD ilavesi DETCA inkübasyonu sonrası azalan EAU yanıtlarını etkilemedi. Pirogallol ve hidrokinon inkübasyonu sonrası, düz kas üzerinde direkt etkili papaverin (İO'MO^M) ile elde edilen gevşeme yanıtlan değişmedi. Bu bulgular sıçan izole bulbus penis dokusunda nitrerjik iletinin fare ve sıçan anokoksigeus kasları, sığır retraktör penis kası ve sıçan mide fundusundakine benzer şekilde Cu/Zn SOD tarafından süperoksit anyonlarına karşı korunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ozakman, S., The effects of superoxide anion generators on the responses to exogenous nitric oxide and nitrergic nerve stimulation in the rat isolated penile bulb, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Pharmacology, Ankara 2003. The present study was designed to examine the effects of superoxide anion generators, pyrogallol and hydroquinone on the responses to exogenous nitric oxide and nitrergic nerve stimulation in the rat isolated penile bulb. After precontraction with phenylephrine (3xlO“6M) frequency-dependent relaxation responses to electrical field stimulation (EFS) (0.5-8 Hz, 70 mV, 0.7 ms, 5 s) were obtained in the presence of atropine (5xlO”6M) and guanethidine (5xl0“6M). The inhibition of these responses after incubation with Nw-nitro-L-arginine methyl ester (L-NAME) (3xl0”5M), showed that they were nitrergically mediated. The relaxation responses to EFS were not altered after incubation with pyrogallol (3x10“ 4M) or hydroquinone (3x10 M) whereas the same responses were significantly reduced by addition of the inhibitor of superoxide dismutase, diethyldithiocarbamate (DETCA) (3x10”M). Incubation with DETCA alone did not alter the responses to EFS. The relaxation responses to the exogenous NO donor, sodium nitroprusside (SNP) (İO^-IO^M) in the presence of pyrogallol (lO^M, 3x10"%) or hydroquinone (lO^M,3x1 O^M) were also obtained. Pyrogallol at both concentrations and hydroquinone at concentration of 3x1 O^M reduced the relaxations to SNP significantly. Addition of of Cu/Zn SOD (300 U/ml) to the incubation medium, almost completely reversed the inhibition in response to SNP observed in the presence of pyrogallol, but partially reversed those observed in the presence of hydroquinone. However addition of Cu/Zn SOD did not affect the responses to EFS which were reduced in the presence of pyrogallol, hydroquinone plus DETCA. The relaxations to papaverin which relaxes the smooth muscle with its direct action, were unchanged after incubation with pyrogallol or hydroquinone. These results show that nitrergic transmission in rat penile bulb is protected against superoxide anions by Cu/Zn SOD as in mouse and rat anococcygeus muscles, bovine retractor penis muscle and rat gastric fundus.