Yönetici hemşirelerin çalışma çizelgelerinin hazırlanmasına ilişkin uygulama örneklerinin belirlenmesi
An Investigation of characteristics of charge nurses' scheduling practices
- Tez No: 124218
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜHEYLA ABAAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Servis sorumlu hemşiresi, çalışma çizelgesi, çalışma çizelgelerinin hazırlanmasına ilişkin uygulama özellikleri
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 10820
Özet
ÖZET Bektaş, S., Yönetici Hemşirelerin Çalışma Çizelgelerinin Hazırlanmasına İlişkin uygulama Özelliklerinin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Estitüsü Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Araştırma Yönetici hemşirelerin çalışma çizelgelerinin hazırlanmasına ilişkin uygulama özelliklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara Belediye il sınırlan içinde yatak kapasitesi 50'nin üzerinde olan Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Sosyal Sigortalar Kurumu, Üniversite ile Özel hastanelerde, çalışma çizelgesinin hazırlanmasından sorumlu Servis Sorumlu Hemşireleri (SSH) oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, bu hastanelerden tabakalı rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 212 servis sorumlu hemşiresi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından literatür taranarak hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ise, yüzdelikler kullanılmıştır. Araştırma kapsamına giren SSH'lerinin, % 8 1.5 'i 10 yıl ve üstünde çalışma deneyimine sahip olduğu, % 47.4'ü 1-4 yıl arası SSH'liği yaptığı, % 62.4'ünün temel eğitimi sağlık meslek lisesi düzeyinde aldığı ve % 76.0'sı açık öğretim fakültesi ön lisans programından mezun olduğu bulunmuştur. SSH'lerinin % 88.4'ü HİE programlarında çalışma çizelgelerinin hazırlanmasına ilişkin hiçbir eğitim almamışlardır. Kurumlarda çalışma çizelgelerinde çoğunlukla (% 49.1) 08-16 ve 16- 08 çalışma saatlerinin kullanıldığı, % 67. Tinde çalışma çizelgelerinin 1 haftalık hazırlandığı ve kurumların % 81.1 'inde çalışma çizelgelerinin hazırlanmasına ilişkin yazılı bir politika olmadığı belirlenmiştir. SSH'lerinin % 52.6'sının çalışma çizelgelerinde düzensiz şiftleri kullandıkları ve % 74.9'u ard arda çalışma gün sayısının 5 gün ve altında olmasını tercih ettiklerini belirtmekle birlikte % 51.4'ünün de uygulamada ard arda çalışma gün sayısı 6 gün ve üzerinde olduğu belirlenmiştir. SSH'lerinin hazırladıkları çalışma çizelgelerinin % 30.1 'inde hızlı dönüşümlü gece şiftlerinin kullanıldığı ve SSH'lerinin % 83.7'sinin iki çalışma saati arasında dinlenme süresini 12 saat ve üzerinde olmasını tercih ettikleri bulunmuştur. SSH'lerinin % 57.8 'inin çalışma çizelgelerinin hazırlanması için haftalık 60 dakika zaman harcadığı bulunmuştur. SSH'lerinin yaklaşık % 70'inin hafta sonu izinlerinin belirli bir sıraya göre düzenli kullanılmasına dikkat ettikleri belirlenmiştir.VI SSH'lerinin % 54.4'ü yeterli hasta bakımını sağlayacak şekilde hemşire bulunmasını çalışma çizelgelerinin hazırlanmasında dikkat ettikleri kriter olarak belirtmişlerdir ve SSH'lerinin çoğunluğunun (% 64.4) çalışma çizelgesinin hazırlanmasında en önemli engelin yetersiz sayıda elemanla çizelge yapmak olduğunu belirttikleri bulunmuştur. SSH'lerinin % 59.6' sı her şiftte nöbette bulunması gereken hemşire sayısına karar verirken eleman sayısını ve servisin iş yükünü dikkate aldıklarını belirtmişlerdir. SSH'lerinin % 64.7'si, kendilerinin hazırladıktan merkezi olmayan çalışma çizelgesinin uygun uygulama olduğunu belirtmişlerdir. Sonuçlar, çalışma çizelgesinde görülen bazı özelliklerin evrensel düzenlemeler ve hemşire haklan kadar çalışan haklarını da etkileyebileceğini akla getirmektedir. Bu konuda SSH'lerinin hizmet içi eğitim programı almaları ve kurumlar çalışma çizelgesinin hazırlanmasına ilişkin politika ve prosedür oluşturmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Bektaş, S. An investigation of characteristics of Charge Nurses' Scheduling Practices Department of Nursing Services Administration. Institute of Health Sciences, Hacettepe University Master Thesis, Ankara, 2003. This study describes characteristics of nurse scheduling practices of the Charge Nurses (CN) working in University, Ministry of Health, Social Security Institution Hospitals and private Hospitals with over 50 bed capacity. The sample included 212 CNs using randomly stratified sample of each in every category hospital. Data were collected with questionnaire form prepared by researcher using literature. Data have been analyzed using percentages. It was found that 81.5 % CNs had ten years experience, 47.4 % had 1-4 years experience as a charge nurse. 62.4 % had basic nursing education at high school level, 76.0 % of them had post basic education in Open University Nursing Program. 88.4 % of CNs did not have any in-service training related with preparing the work schedule in their hospital. It was found that 49.1 % used 08-16 and 16-08 work shifts, 67.1 % prepared weekly schedules, and there were no institutional policies to prepare schedules. It was found that 52.6 % of the CNs used the irregular work shifts for scheduling and % 51.4 included the 6 consecutive work day and over although 74.9 % of them preferred 5 and less consecutive work-day. 30.1 % said they used rapidly rotated night shifts and preferred daily rest period of 12 and over consecutive hours per 24-hour period (% 83.7). It was found that 57.8 % charge nurses have been spending one hour for making the schedule in the unit. About seventy percent of CNs was sensitive to grand the weekend holiday for each nurse in order. 54.4% of CNs said they made the decisions on the basis of work demand and and supply for the proper number of the nurse in each shift in the floor,. Shortage of nurses was articulated by 64.4 % CNs as a major problem for scheduling. It was found that 4.7 % CNs preferred decentralized scheduling as they use now. Results suggested that some of the characteristics shown in the scheduling practices may interfere with workers rights as well as nurse's rights and universal regulations. It was suggested that CNs should have in-service education on the subject. Scheduling policy and procedures should be prepared by the institutions. Keywords; charge nurse, work schedule, characteristics work scheduling practice.