Ameliyathane hemşirelerinin ameliyathane hemşireliği oryantasyon programı içeriğine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Determination the viewpoints of operating room nurses about perioperative nursing orientation program content
  1. Tez No: 124220
  2. Yazar: ZEHRA GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEYLA DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, oryantasyon, ameliyathane hemşireliği, Operating room, Orientation, Perioperative nursing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 8242
Özet
ÖZET Göçmen, Z., Ameliyathane Hemşirelerinin Ameliyathane Hemşireliği Oryantasyon Programı İçeriğine İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Hemşirelik Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışma, ameliyathane hemşirelerinin ameliyathane hemşireliği oryantasyon programı içeriğine yönelik görüşlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi îbn-i Sina Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Bayındır Ankara Hastanesi ameliyathanelerinde çalışan 116 hemşire oluşturmaktadır. Araştırma 20 Şubat- 13 Mayıs 2002 tarihleri arasında 94 hemşire üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Anket Formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS for windows 9.0 "paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve ki-kare testi kullamlmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Hemşirelerin %76.6'sı sürekli gündüz % 86.2 'si sirküle/scrub hemşire olarak çalışmaktadır. Hemşirelerin %62.8'i oryantasyon programı katılmamış, katılanların %85.7'si oryantasyon programım yararlı bulmuştur. Toplam çalışma süresi ve ameliyathanede çalışma süresi 0-5 yıl olan hemşirelerin oryantasyona katılma oranlan diğer yılına göre daha yüksektir. Hemşireler ameliyathane hemşireliğine yönelik oryantasyon programı kapsamında; hastanenin örgütsel yapısı, yönetici kadro ile tanışma, hastane bölümlerinin tanıtımı, ameliyathane ekibi ve çalışma ilkeleri, ameliyathanenin gezdirilmesi, ameliyata özel cerrahi malzemelerin hazırlığı, kullanımı, bakım ve onarımı, enfekte vakalar ilişkin evrensel önlemler, asepsi ilke ve yöntemleri, hastanın cilt hazırlığı, hastayı bilgilendirme ve hastaya psikolojik destek sağlamak, ameliyat masası hazırlama, hastanın uygun nakli konuların yer almaşım, istediklerini belirtmişlerdir. Sağlık meslek lisesi mezunu hemşireler oryantasyon programı kapsamında ameliyathanenin tanıtımı, sanitasyonu, ameliyat masası hazırlığı konularının yer almaşım daha fazla istemişlerdir. Toplam çalışma süresi 0-5 yıl olan hemşireler hastane kuraları ve yönetim kadrosuyla tanışma, ameliyathanede çalışma süresi 0-5 yıl olan hemşireler ise ameliyathanenin tanıtımı konusunda daha farklı görüş belirtmişlerdir. Vardiyalı/Nöbet usulü çalışan hemşireler hastayı bilgilendirme konusunda daha fazla görüş belirtmişlerdir. Oryantasyon programına katılmayan hemşireler enfekte vakalara özel evrensel önlemler, ameliyata özel cerrahi malzemeler, kayıt tutma, asepsi ilkelerine uygun giyinme, soyunma konularında daha fazla görüş belirtmişlerdir. Hizmet içi eğitime katılan hemşireler oryantasyon programında kayıt tutma, hastayla etkin iletişim, inzisyon bölgesinin kapatılması ve cilt temizliği konusunun yer alması gerektiğini daha fazla oranda belirtmişlerdir. Bulgular doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Göçmen, Z. Ameliyathane Hemşirelerinin Ameliyathane Hemşireliği Oryantasyon Programı İçeriğine İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. This study is conducted as descriptive with the purpose to identify the operating room nurses viewpoints on an orientation program content of perioperative nursing. From a population of 116 nurses who work as perioperative nurses in operating rooms of Ankara University Medical Faculty İbn-i Sina Hospital, Ankara Numune Hospital-Ministery of Health and Private Bayındır Ankara hospital 94 nurses participated to this study between 20th February-13rd May 2002. Data is collected through questionnaire forms. The data that were collected during the study were input to the computer by using package programme of SPSS for Windows 9.0. Data is evaluated through percentage and Pearson chi-square test. According to the findings of this study, 76.6 % of the nurses work permenantly during the day, and 86.2. % of them work as circule/scrub nurses. 62.8 % of the nurses were not enrolled in an orientation programme, and 85.7 % of those who participated to an orientation programme found it useful for them. The nurses suggested that organizational structure of the hospital, meeting with the managing staff and the departments of the hospital, working conditions and principles of institution, and the physical conditions of surgery room, the preparation and use of surgical equipment, the universal precautions of infective cases, aseptic principals and methods, the preparation of the patients' skin, informing the patient and providing pschological support, and setting the operation table should take place in the programme of perioperative nursing orientation. The Nurses who graduated from the High School of Health expected the introducing of the surgery room, sanitation, setting the surgery table to be highly held in the perioperative Nursing orientation programme. The nurses who worked in the surgery room for five or less than five years expressed more viewpoints about the hospital rules and meeting the managing staff in contrast to those who worked in different parts of the hospital for the same duration, and the nurses who worked in shift system emphasised different ideas about informing the patients. The Nurses who didn't join the orientation programme had much more ideas about the universal precuations of infective cases, surgical equipment specific to operation, and wearing the surgery clothes according to the aceptic principles. The nurses who enrolled in an inservice education program reported much more opinions about taking record, effective communication with patient and skin cleaning.