Histerektomi ameliyatı olan hastalara verilen eğitimin etkinliğinin saptanması
Determination of the efficacy of the teaching on the patients who have had hysterectomy operation
  1. Tez No: 124263
  2. Yazar: EBRU ARICI KARAZEYBEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKAN ÖZBAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, General Surgery, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Histerektomi, Taburculuk Eğitimi, Nursing, Hysterectomy, Training of discharge
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
68 BÖLÜM-VI ÖZET veABSTRACT 6.1.ÖZET Bu araştırma, histerektomi ameliyatı olan ve ameliyat olduktan sonraki yaşamlarına yönelik eğitim yapılan hastaların evde bakımlarına yönelik bilgi düzeylerini saptamak amacıyla, betimleyici olarak planlanmıştır. Araştırma, İzmir Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Jinekoloji Servisinde yapılmış olup, veriler 01 Haziran 2002 - 30 Ağustos 2002 tarihleri arasında toplanmıştır. Total Abdominal Histerektomi, Vaginal Histerektomi ve Total Abdominal Histerektomi ile birlikte Ooferektomi ameliyatı geçiren 45 hasta araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırma örneklemini ise histerektomi ameliyatı olan, araştırmaya katılmayı gönüllü kabul eden, iletişim kurulabilen, ruh sağlığı yerinde olan ve ameliyat sonrası dönemde taburculuk eğitimi verilen 31 hasta oluşturmaktadır. Eğitimde bire bir görüşme tekniği kullanılmış ve eğitim sonunda hastalara eğitim kitapçığı verilmiştir. Araştırmada; sosyo-demografik özelliklerin belirlenmesi için 12 soruluk tanıtıcı bilgi formu ve bilgi düzeylerini ölçmek için 20 soruluk ön-test ve son-test anket formu kullanılmıştır. Veriler SPSS ( Statistical Package of Social Science ) for Windows 10.0 istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda; eğitim düzeyi düşük olan hastaların histerektomi ameliyatı ve evde bakım konusunda daha az bilgiye69 sahip oldukları ve eğitim düzeyi yükseldikçe bilgi puan ortalamalarının düzenli olarak yükseldiği saptanmıştır. Histerektomi ameliyatı olan hastalara özellikle hemşireler tarafından bilgi verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
70 ABSTRACT DETERMINATION OF THE EFFICACY OF THE TEACfflNG ON THE PATIENTS WHO HAVE HAD HYSTERECTOMY OPERATION This is an analytic descriptive study carried out to determine the level of home çare and daily life knowledge of the people who have had hysterectomy operation. The research was carried out at İzmir Dr.Ekrem Hayri Üstündağ Gynecology and Obstetric Hospital. The Gynecologic Clinic data were gathered betvveen June 01,2002 and August 30,2002. The study was carried out on 45 patients who have had Total Abdominal Hysterectomy, Vagİnal Hysterectomy and Ooferectomy with Total Abdominal Hysterectomy. The samples of the study were of 31 patients who were mentally healthy, were communicable, took part in the study voluntarily, and have had Hysterectomy Operation. The patients were given post-operative discharge education. in the patients1 teaching, interview technique was used and they were given a booklet. in this research a Demonstrative Information Form, which consisted of 12 questions, was used to find out the socio-demographic features of the patients, and their level of knowledge. A pre and final survey tests, which consisted of 20 questions, were applied. The data obtained were evaluated with APSS (Statistical Package of Social Science) for windows 10.0 software package. After the analysis of the test results, it was found that the patients who had poor educational background had less information about hysterectomy operation and home çare. it was also found out that the patients who had berter educational background had higher information scores. it is suggested that information on hysterectomy operation should be given to the patients by a nurse.