Sıcak şoku proteini 72 (HSP72)'nin diyabetik sıçanlarda kas atrofisi üzerine etkisi
Effect of heat shock protein 72 (HSP72) on muscle atrophy in diabetic rats
- Tez No: 124406
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. HAYDAR DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabet, streptozotosin, kas atrofisi, sıcak şoku proteini 72, insülin yetersizliği, Type 1 diabetes, streptozotocin, muscle atrophy, heat shock protein 72, insolinopenia
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 12129
Özet
V ÖZET Koşar, Ş.N. Sıcak Şoku Proteini 72'nin (HSP72) Diyabetik Sıçanlarda Kas Atrofisi Üzerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmanın amacı, sıcak stresi uygulaması yoluyla indüklenen sıcak şoku proteini HSP72'nin streptozotosin enjeksiyonu ile oluşturulan tip 1 diyabetik sıçanlarda, kas atrofisini azaltmakta etkin olup olmadığının belirlenmesidir. Bu çalışmada, toplam 42 erkek Sprague-Dawley sıçan (Yaş: 4 hafta; XvA=147.26g) rasgele yöntemle beş gruba ayrılmıştır. Gruplardan dördü kas atrofisini belirlemek amacıyla oluşturulan Kontrol (KONT, n=6), Sıcak Stresi (SS, n=6), Diyabetik (STZ, n=12) ve Sıcak Stresi- Diyabetik (SS-STZ, n=13) grupları olup, beşinci grup olan Sıcak Stresi-1 (SS1, n=5) sıcak stresi uygulamasından 24 saat sonra HSP72 indüklenme düzeyinin belirlenmesi amacıyla oluşturulmuştur. Kasta HSP72 indüklenmesini sağlamak amacıyla, sıcak su banyosu şeklinde uygulanan sıcak stresi uygulaması ile deneklerin rektal vücut ısıları 15 dk süre ile 42°C'de sabit tutulmuştur. Sıcak stresi uygulamasından 24 saat sonra, diyabetik gruplara tek doz (125mg/kg/vücut ağırlığı) streptozotosin intraperitoneal yöntemle enjekte edilerek diyabet oluşturulmuştur. Streptozotosin uygulamasından 5 gün sonra, bütün hayvanların kas dokuları (SOL, EDL, PLN) izole edilerek kas atrofisinin belirlenmesi amacıyla tartılmıştır. HSP72 analizi tek boyutlu jel elektroforezi ve immünoblot teknikleri, kas protein içeriği ise Bradford tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Verilerin analizinde, Kruskall-Wallis Varyans Analizi ve Wilcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi kullanılmıştır. Diyabetik grupların kan glikoz düzeyleri diyabetik olmayanlardan anlamlı düzeyde yüksek bulunurken (p0.05). Sonuç olarak, HSP72 indüklenmesi bu çalışmada oluşturulan diyabetik koşullarda kas atrofisinin azaltılmasında etkili bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Koşar, Ş.N. Effect of Heat Shock Protein 72 (HSP72) on Muscle Atrophy in Diabetic Rats, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, School of Sports Sciences and Technolgy Program, Doctorate Study, Ankara, 2003. The purpose of this study was to investigate the effect of HSP72 on muscle atrophy in streptozotocin diabetic rats. In this study, 42 male Sprague-Dawley rats (age: 4 weeks; Xew=147.26g) were randomly assigned to one of 5 experimental groups. Four groups formed to study muscle atrophy were Control (CONT, n= 6), Heat Stress (HS, n= 6), Diabetic (STZ, n=12) and Heats Stress-Diabetic (HS-STZ, n= 13), fifth group, Heat Stress- 1 (HS1, n= 5), was formed to determine the degree of HSP72 induction 24 hour later following heat stress. HSP72 was induced by performing hot water bath during which rectal temperature was maintained constant at 42°C for 15 minutes. 24 hours after heat stres STZ and HS-STZ groups were injected with a single doze (125mg/kg/BW, i.p.) of streptozotocin. 5 days after streptozotocin injection all animals were anesthetized, muscle tissues (SOL, EDL, PLN) were removed, weighed and analyzed for HSP72 level. One dimensinal electrophoresis and imunoblotting techniques were used to analyse HSP72, Bradford technique was used to determine protein concentration. Kruskall-Wallis Variance Analysis and Wilcoxon Tests were used for statistical analysis. Blood glucose levels were significantly higer (p0.05). There was no significant difference in muscle atrophy between HS-STZ and STZ groups (p>0.05). As a result, induction of HSP72 was not effective in reducing diabetic muscle atrophy.