Üç farklı dayanak materyalinin dinamik yükleme sonucunda implant-dayanak birleşiminde meydana gelen değişiklikler ve dayanıklılık yönünden incelenmesi
Comparison of changes in the implant-abutment interface after dynamic loading and strength of three different abutment materials
  1. Tez No: 124407
  2. Yazar: BULEM YÜZÜGÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AVCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental Implant, Dinamik Yükleme, Estetik Dayanak, Kırılma Dayanıklılığı, Dental Implant, Dynamic Loading, Esthetic Abutments, Fracture Strength
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Yüzügüllü B., Üç Farklı Dayanak Materyalinin Dinamik Yükleme Sonucunda İmplant-Dayanak Birleşiminde Meydana Gelen Değişiklikler ve Dayanıklılık Yönünden İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protez (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmada dayanaklar, Brânemark implantlar üzerine Procera® yöntemi ile beşerli 3 grup halinde, alüminyum oksit, zirkonyum oksit ve titanyum kullanılarak hazırlanmış ve tüm örneklere yine Procera® yöntemi ile hazırlanan zirkonyum kopingler uygulanmıştır. İmplant-dayanak birleşimindeki mikroaralık ölçümleri, yükleme öncesinde scanning elektron mikroskobu (SEM) ile yapılmıştır. Her örnek, dinamik yükleme cihazında 30° eğim ile, sinüzoidal dalga formunda 20-200 N yük altında, 1 Hz frekans ile, 47250 devir dinamik yüklemeye tabi tutulmuştur. Yükleme tamamlandıktan sonra örneklerin implant-dayanak birleşimi mikroaralık ölçümleri yine SEM aracılığı ile yapılmıştır. Test örnekleri son olarak, dinamik yüklemede kullanılan düzeneklere aynı şekilde yerleştirilerek statik yük altında kırılma dayanıklılık testine tabi tutulmuştur. Elde edilen dinamik yükleme öncesi ve sonrası implant-dayanak birleşimi mikroaralık değerleri; grup içi ve gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar sonucunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Kırılma dayanıklılık test verileri karşılaştırıldığında ise, dayanak-koping sistemleri arasında kırılma değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Alüminyum oksit, zirkonyum oksit ve titanyum dayanakların kullanılmasının dayanıklılık açısından fark yaratmadığı saptanmıştır ancak dayanak grupları arasında başarısızlık şekilleri bakımından farklılıklar bulunduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Yüzügüllü B., Comparison of Changes in the Implant-Abutment Interface After Dynamic Loading and Strength of Three Different Abutment Materials. Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Prosthodontics, Ankara, 2003. In this study, the abutments were manufactured by the Procera® system on Brânemark implants, three groups of five specimens each, using aluminum oxide, zirconium oxide and titanium. Zirconium copings were also manufactured by the Procera® system and placed on all specimens. The measurements of microgaps in the implant- abutment interface were made via scanning electrone microscope (SEM) analysis before dynamic loading. A mechanical testing machine applied 47250 cycles of 30° off-axis compressive cyclic sine wave load of 20 and 200 N at 1 Hz on a contact area on each specimen. After dynamic loading, the microgaps at the implant-abutment interface was measured once again via SEM analysis. Finally, using the same testing apparatus of dynamic loading conditions, a static load was applied on each specimen until fracture occured. The data obtained on microgap formation before and after dynamic loading was compared within- and between-groups. The comparisons revealed no statistically significant differences (p>0.05). In addition, there were no statistically significant differences when the fracture strength values of implant-abutment-coping systems were compared (p>0.05). Aluminum oxide, zirconium oxide and titanium abutments do not lead to differences on fracture strength values, however there were differences in fracture patterns between the abutment groups.