Ideal kingship in the late medieval world: The Ottoman case
Geç Ortaçağda ideal hükümdar: Osmanlı örneği
- Tez No: 125450
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN KUNT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hükümdarlık, Ortaçağ, Osmanlı, İslam, Avrupa, Kingship, Medieval, Ottoman, Islamic, Europe IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma, ideal hükümdarın niteliklerini Geç Ortaçağ toplumlarının üyeleri gözünden incelemek amacını taşımaktadır. Çalışma boyunca, farklı kültürlerde ideal hükümdar kavramına yüklenen nitelikler izlenmiştir. Bu kültürlerde göze çarpan kavramların ve niteliklerin karşılaştırılması sonucunda Geç Ortaçağ sürecinde“Hristiyan”ve“Müslüman”ülkeler açısından ortak bir ideal hükümdar görüntüsüne ulaşmak mümkün olmuştur. Bu idealin uygulamasına örnek olarak erken dönem Osmanlı tarihi bir vaka çalışması olarak ele alınmıştır. Ortaçağ“İslam”ve“Hristiyanlık”dünyasının düşünürlerinin eserlerinde ele aldıkları ideal hükümdar özellikleri incelenmiş ve bu eserlerde beliren nitelikler erken dönem Osmanlı kroniklerinde izlenmiştir. Söz konusu kroniklerin olayları ifade ediş ve yorumlama biçimleri, bu niteliklere ve bireysel olarak hükümdarlara yaklaşımları yansıtmaktadır. Teorik eserleri uygulama ile yan yana getiren,“İslam”ve“Hristiyanlık”idealleri arasındaki farklardan ziyade benzerlikler üzerine odaklanan bu çalışmanın sonucunda Geç Ortaçağ'da ideal hükümdar tablosunun bir taslağı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the characteristics of the ideal ruler as seen through the eyes of the members of late medieval societies. Throughout the study, main features attributed to the ideal ruler in various cultures have been pursued. Comparing the concepts and attributes apparent in these cultures, it has become possible to talk about a single ideal of kingship as far as the“Christian”and“Muslim”realms of the late medieval era is concerned. The early Ottoman enterprise has been taken as a case reflecting this ideal in practice. Attributes of the ideal king as reflected in the works of the medieval theorists in both“Islamic”and“Medieval European”lands have been examined. The characteristics apparent in these works have been traced in early Ottoman chronicles. Their expression and evaluation of the events reflect certain approaches to these characteristics and individual rulers. Combining theoratical work with practice and focusing on the similarities between the ideals of“Islamic”and“Christian”ideals rather than the differences, a sketch of the ideal ruler in the late medieval era has been drawn as a result of this study.