Bitki büyüme düzenleyicisi ve azot uygulamasının ketenin (Linum usitatissimum L. ) verim ve verim unsurları ile bazı tarımsal ve teknolojik özelliklerine etkileri üzerinde bir araştırma
Effect of plant growth regulator and nitrogen application on yield and yield components with some technological characters of linseed (Linum usitatissimum L. )
  1. Tez No: 127235
  2. Yazar: SERKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Keten, Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulaması, Azotlu Gübre, Linseed, Plant Growth Regulator (PGR) Application, Nitrogen (N) Fertilizer
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
rv BİTKİ BÜYÜME DÜZENLEYİCİSİ VE AZOT UYGULAMASININ KETEN (Linum usitatissimum L.)'İN VERİM VE VERİM UNSURLARI İLE BAZI TARIMSAL VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Keten {Linum usitatissimum L. var. Sarı-85)'de farklı gelişme dönemlerinde (Çiçeklerime öncesi ve sonrası), bitki büyüme düzenleyicisi (PGR) ve azotlu gübre (0, 4, 8 ve 12 kg/da azot) uygulanmasının etkilerinin araştırıldığı deneme, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde, bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamak olarak 2000 yılında yürütülmüştür. Araştırma sonucu; bitki gelişme düzenleyici ve azot uygulamasının bitki boyu, ilk yan dal yüksekliği, yan dal sayısı, bitki ağırlığı, kök ağırlığı, bitki basma kapsül sayısı, kapsül başına tane sayısı, bitki başına kapsül ağırlığı, bitki başına tohum sayısı, tohum indeksi, 1000 tane ağırlığı ye tane verimine etkisinin istatistiki anlamda önemli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Hasat indeksi bakımından düzenleyici x azot interaksiyonu, ham yağ oranı bakımından düzenleyici uygulamasının ve ham yağ veriminde düzenleyici, azot ve düzenleyici x azot interaksiyonunun etkisinin istatistik anlamda çok önemli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF PLANT GROWTH REGULATORS AND NITROGEN APPLICATION ON YIELD AND YIELD COMPONENTS WITH SOME TECHNOLOGICAL CHARACTERS OF LINSEED (Linum usitatissimum L. ) ABSTRACT The response of linseed to treatment with plant growth regulator (PGR) and nitrojen fertilizers (0, 4, 8 and 12 kg/da) applied at a range of growth stages (before flowering and after flowering) was studied in field experiment in split plot design with 3 replications in 2000 at the Black Sea Agricultural Research Institute. The experiment results indicated that application of PGR and N did not significantly affect plant height, the first branch height, the number of basal branches per plant, total plant weight, root weight, the number of capsules per plant, the number of seeds per capsule, capsule weight per plant, the number of seeds per plant, seed index, 1000 seed weight and seed yield. Harvest index significantly affected by the PGR x N interactions treatment, and also oil content significantly affected by the PGR treatments. In addition oil yield significantly affected by the PGR treatments, N treatment and PGR x N interactions.