Uydu görüntüleri kullanılarak arazi kullanımı arazi örtüsündeki değişimlerin belirlenmesi ve Samsun örneği
Detection of land use Land cover changes using satellite imagery, a case study: Samsun
  1. Tez No: 127234
  2. Yazar: DERYA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN BEKTAŞ, YRD. DOÇ. DR. BÜLENT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Landsat TM, arazi kullanımı/arazi örtüsü, sınıflandırma, değişim belirleme, Landsat TM, land use /land cover, classification, change detection
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
uydu görüntüleri kullanilarak arazi kullanimi/arazî örtüsündeki değişimlerin belirlenmesi ve samsun örneği ÖZET Dünya nüfusu arttıkça ve ulusal ekonomiler tarıma dayalı sistemden uzaklaştıkça şehirler büyüyecek ve gelişecektir. Kent yayılma alanlarında özellikle tarım ve orman alanları tahrip ve yok edilmektedir. Kentin büyümesi endüstriyel gelişmenin bir göstergesidir. Fakat bölgenin çevre sağlığı açısından genellikle olumsuz bir etkiye sahiptir. Kentsel yayılmanın yönünü kestirerek uygun planlama kararlan alabilmek, gelecekteki nüfus artışım tahmin edebilmek için kırsaldan kentsele arazi kullanımındaki değişimlerin izlenmesi gerekir. Çok zamanlı analizlerle, uzaktan algılama kentlerin nasıl geliştiği hakkında bilgi verir. Uydu görüntüleri geniş alanlarda pratik, ekonomik ve tekrarlanabilir şekilde arazi kullanımı/arazi örtüsü türlerini sınıflandırmada kullanılabilir. Bu çalışmada uydu görüntüleri kullanılarak Samsun'da arazi kullanımı/arazi örtüsündeki değişimlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Samsun'un arazi kullanımı/arazi örtüsü değişimlerini belirlemek için 1984 ve 1999 yıllarındaki Landsat TM verileri kullanılmıştır. Landsat TM görüntüleri UTM koordinat sistemine dönüştürülmüş ve yeniden örneklemede verilerin orijinal piksel değerlerinin değişmemesi için en yakın komşu yöntemi kullanılmıştır. Normalize edilmiş bitki indeksi ve eğitimsiz sınıflandırma uygulanmıştır. Bu sonuçlar, haritalar ve diğer veriler eğitimli sınıflandırmada alıştırma örneklemlerinin seçilmesinde kullanılmıştır. 1984 ve 1999 yıllarındaki Landsat TM görüntüleri en çok benzerlik sınıflandırma yöntemi kullanılarak sınıflandırılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuçlara göre, kentsel kullanım (yerleşim, endüstri, yol) 1984 yılında 2098.62 hektardan 1999'da 3218.04 hektara yükselmiştir. Bu genişlemenin kıyı alanlarında en hızlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 DETECTION OF LAND USE/ LAND COVER CHANGES USING SATELLITE IMAGERY, A CASE STUDY: SAMSUN ABSTRACT As the Earth's population increases and national economies continue to move away from agriculture based systems, cities will grow and spread. The urban sprawl often infringes upon agricultural or forest land. City growth is an indicator of industrialization and generally has a negative impact on the environmental health of region. The change in land use from rural to urban is monitored to estimate population, predict and plan direction of urban sprawl. With multi-temporal analysis, remote sensing gives an information of how cities evolve. Satellite imagery can be used to classify types of land use/cover in a practical, economical and repetitive manner, over large areas. In this study, it is aimed to detect land use /land cover changes in Samsun using satellite images. The Landsat TM data of 1984 and 1999 have been used to extract land use /cover change statistics of Samsun. Landsat TM images have been georeferenced to the UTM map projection and nearest neighbour resampling method has been used to avoid altering the original pixel values of the image data. Normalized difference vegetation index and unsupervised classification have been performed. These results, maps and other data have been used to select training samples for supervised classification. The Landsat TM images years of 1984 and 1999 have been classified using maximum likelihood classification method and the results have been compared. According to results; urban use (including settlemement, industrial, road) has increased from 2098.62 hectares in 1984 to 3218.04 hectares in 1999. It has been determined that the expansion in coastal area is the fastest.