Farklı sera örtü malzemelerinin bitki büyüme, gelişme, verim ve sera içi çevre koşullarına etkisi
Effects of different covering materials on growth, development and yield of crop and environmental conditions inside of greenhouses
  1. Tez No: 127259
  2. Yazar: BİLAL CEMEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cucumber, covering materials, environmental conditions, growth, development, yield
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
FARKLI SERA ÖRTÜ MALZEMELERİNİN BİTKİ BÜYÜME, GELİŞME, VERİM VE SERA İÇİ ÇEVRE KOŞULLARINA ETKİSİ ÖZET Bu çalışma, farklı sera örtü malzemelerinin hıyar bitkisinin büyüme, gelişme, verim ve sera içi çevre koşullarına etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmış, katkılı ve katkısız polietilen (PE) plastik malzeme kullanılmıştır. Bu amaçla sera örtüleri olarak UV katkılı PE, İR katkılı PE, Çift kat PE ve PE kullanılmış ve örtü malzemeleri iki tekerrürlü denemeye alınmıştır. Çalışma 1999, 2000 ve 2001 ilkbahar dönemleri ile 2000 sonbahar dönemlerinde yürütülmüştür. Araştırma sonuçlan sera İçi iklimi açısından değerlendirildiğinde sera iç ortam sıcaklık ve bağıl nem değerleri en yüksekten küçüğe doğru Çift kat PE, İR katkılı PE, UV katkılı PE ve PE şeklinde sıralanmıştır. Seraların ışık geçirgenlikleri göz önüne alındığında en yüksek ışık geçirgenliği PE serada görülürken bunu, UV katkılı PE, İR katkılı PE ve Çift kat PE sera izlemiştir. Sera iç ortam sıcaklık ve bağıl nem değerleri kullanılarak yapılan regresyon analizleri sonucunda diğer sera iç ortam psikrometrik özellikleri matematik eşitlik olarak ifade edilmiştir. Çalışmada kullanılan örtü malzemelerinin ısı iletim katsayıları UV katkılı PE (8,34 Wm2K1), İR katkılı PE (6,27 W m^K“1), Çift kat PE (4,75 W m^K-1) ve PE (8,51 W m”2K_1) olarak bulunmuştur. Seraların doyum açığı değerleri belirlenmiş ve en az doyum açığı Çift kat PE örtülü serada görülürken bunu İR katkılı PE, PE ve UV katkılı PE sera izlemiştir. Seralarda yetiştirilen hıyar bitkisinin büyüme, gelişme parametreleri tohum ekiminden sonraki gün sayısı ile değişimleri ve verim değerleri karşılaştırıldığında, en iyi sonuçlar Çift kat PE sera elde edilmiş bunu sırasıyla UV katkılı PE, İR katkılı PE ve PE sera izlemiştir. Hıyarın büyüme, gelişme ve verim parametreleri üzerine sıcaklık, bağıl nem ve ışığın etkileri değerlendirilmiş, bitki gövde çapı ile sıcaklık arasında eğrisel, ışık şiddeti ile doğrusal bir ilişki bulunmuştur. Bitki boyu üzerine sıcaklık ve ışık önemli interaktif etki göstermiştir. Bitki boyu, gövde çapı ile verim, sıcaklık ve bağıl nem değerlerinin artmasıyla artmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Hıyar, örtü malzemesi, çevre koşullan, büyüme, gelişme, verim
Özet (Çeviri)
II EFFECTS OF DIFFERENT COVERING MATERIALS ON GROWTH, DEVELOPMENT AND YIELD OF CROP AND ENVIRONMENTAL CONDITIONS INSIDE OF GREENHOUSES ABSTRACT In this study, four different covering material, UV +PE, İR +PE, Double PE and PE have been constructed for the purpose of determining effects of different covering materials on growth, development and yield of cucumber and environmental conditions inside of greenhouses. Research has been conducted in 1999, 2000, 2001 spring seasons and in 2000 autumn season. Based on the research results, covering materials are ranked as a double PE, IR+PE, UV+ PE and PE associated with relative humidity and temperature inside of the greenhouses. The greenhouse covered with PE has the highest light transmission, and UV +PE, İR +PE and double PE followed it, respectively. The heat transmission coefficients of UV+PE, IR+PE, Double PE and PE were found to be 8,34 Wm'V, 6,27 Wm“2oK”', 4,75 Wm^K'and 8,51 Wm'^K"1 respectively. In addition, It has been determined that the vapour pressure deficit exists in double PE, IR+PE,UV+PE and PE followed it, respectively. On the other hand, based on the result of the test of difference between parameters of growth and development of cucumber and time period after sowing date and the best yield has been achieved in greenhouse covered with double PE, UV+PE, IR+PE and PE follow it in terms of yield per crop. Concerning, the effects of temperature, relative humidity and light intensity on plant growth, development and yield parameters of cucumber, it is clear that There is a quadratic relationship between temperature and relative humidity of stem diameter while light intensity affected the stem diameter linearly for cucumber. It was also found that there was a significant interactive effect of temperature and light intensity on plant height in cucumber. Plant height, stem diameter and yield in cucumber has been increased by rise of temperature and relative humidity.