Türkiye bor madenciliğinde verimlilik analizleri
Efficiency analysis in Turkish boron mining
  1. Tez No: 127327
  2. Yazar: SEYHAN ÇUBUKCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Bor madenciliği, Verimlilik analizi, İstatistiksel analiz. -^ t*, Boron mining, productivity analyses, statistical analyses
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Türkiye bor madenciliği sektöründe yapılan üretim faaliyetlerinin, verimliliğinin analizi amaçlanmıştır. Verimlilik analizlerinde 1980 - 1998 yıllan arasında gerçekleşen üretim faktörü değerleri kullanılmıştır. Verimlilik analizlerinde öncelikle toplam faktör, kısmı faktör, katma değer, karlılık ve üretim fonksiyonları verimlilikleri ölçülmüştür. Daha sonra ise, verimlilik ölçütlerinin gelişiminde girdi ve birim üretim faktörlerinin etkileri, doğrusal ve çoklu regresyon korelasyon analizleri ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY In this study,it is aimed to analyze the efficiency of the productivity of Turkish Boron Mining. In the productivity analysis, the values of productivity factors between the years 1980 -1998 are used. In the productivity analysis, first of all; the efficiency of total factor, partial factor, added value and profitability are measured. Then, the effects of income and unit production factors in the progress of productivity parameters are examined by linear and multiple regression correlation analyses.