Rulman hatalarının titreşim izleme metodu ile analizi
The Analyses of bearing failures with vibration monitoring method
  1. Tez No: 127381
  2. Yazar: MUZAFFER ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titreşim Analizi, Rulman Hataları, Kestirimci Bakım, Vibration Analysis, Bearing Failures, Predictive Maintenance. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET RULMAN HATALARININ TİTREŞİM İZLEME METODU İLE ANALİZİ ERDAL, Muzaffer Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman : Prof. Dr. Veli Çelik Haziran 2002, 105 sayfa Makinelerin bakım işlerini azaltmak, üretim faaliyetlerini düşürmemek ve verimli bir şekilde çalıştırılmalarını sağlamak için titreşim ölçümlerinden yararlanılmaktadır. Modern titreşim ölçüm teknikleri kritik durumda olan makineleri ciddi hasarlar oluşturabilecek arızalara karşı korurken, periyodik bakım sürelerini de uzatma fırsatı vermektedir. Rulman bozulmalarına sebebiyet veren dört ana hata mevcuttur. Bunlar dış bilezik, iç bilezik, yuvarlanma elemanı ve kafeste meydana gelen hatalardır. Rulman hataları, titreşim verilerinin incelenmesi ve bu titreşimlerin frekanslarını ve bu frekansların harmoniklerinin gözlemlenmesi ile önceden belirlenebilir. Hataların tespitinde sadece genliği incelemek bizi yanıltabilir. Genlik hatanınşiddeti hakkında bilgi verirken, hatanın kaynağını belirlemede frekans verileri genlik verilerinden daha fazla rol oynarlar. Burada incelenen analiz tekniklerinin kullanımı titreşim analizcisine, arızalı rulmanı değiştirme zamanının tespitinde daha iyi bir yol gösterir. Bu tez çalışmasında, bir matkap tezgahında bulunan FAG NU305 rulmanı için farklı rulman bölgelerine (bilya, iç bilezik, bilya ve iç bilezik) hasarlar verilerek, farklı devirler (500 d/d, 1000 d/d, 1800 d/d, 2240 d/d, 2800 d/d) uygulanarak ve farklı bölgelerden (radyal, eksene!) titreşim analizörüyle ölçümler alınarak, titreşim izlenmesi metodu analizi ile rulman hasarların önceden tespit edilebilmesi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ANALYSIS OF BEARING FAILURES WITH VIBRATION MONITORING METHOD ERDAL, Muzaffer Kırıkkale University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department Of Mechanical, M. Sc. Thesis Supervisor : Prof. Dr. Veli Çelik June 2002, 105 pages Vibration measurements are used to decrease maintenance, to increase manufacturing facilities and to provide efficiently working of the machines. Modem vibration measurement techniques preserve the machines to severe damages and also increase periodic control times. There are four basic faults which causes bearing failure. These are the faults which take place at outer ring, inner ring, rolling elements, and cage. Bearing failure can be determined in advance by a study of bearing vibrations and the frequencies and the harmonics of them. For the determination of the bearing failure study of the amplitude vibration alone leads us to wrong decision. Amplitude gives information about the level of fault whereas frequency gives information about the cause of fault. mIn this thesis study the predetermination of bearing faults was investigated by making faults on various places (on rolling elements, on inner race, on rolling elements and inner race) on FAG NU305 bearing in a drill pres, running the bearing at various revolutions (500 rpm, 1000 rpm, 1800 rpm, 2240 rpm, 2800 rpm) and by the method of monitoring the vibration analysis, at various directions (radial, longitudinal), measured by vibration analyser.