Tarihi Trabzon kent içi hanlarının analizi ve yeni işlev önerileri
The analysis and re-use suggestion of the historic urbans inns in Trabzon
- Tez No: 127431
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİYET ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Koruma, Yenileme, Yeniden kullanım, Çarşı, Han, Trabzon VI, Preservation, Renovation, Re-use, Bazaar, Inn, Trabzon vn
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Hızlı kentleşme olgusunun olumsuz etkilediği tarihi alan içinde yer alan tarihi binalarımızın yeniden kullanımlarım amaçlayan bu çalışmada Trabzon Kent-içi Hanları ele alınarak yeni işlev önerileri getirilmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konuyu oluşturan nedenler saptanarak araştırmanın amacı ve yöntemi belirlenmiş, tarihi binaların korunmaları ve yeniden kullanılmaları ile ilgili literatür çalışması yapılmıştır İkinci bölümde Osmanlı'dan günümüze hanların gelişimi araştırılarak, günümüze ulaşabilen Trabzon Kent-içi Hanları hakkında bilgi toplanmış ve bu hanlarla ilgili rölöve- tespit ve restitüsyon çalışmaları yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise elde edilen bulgular doğrultusunda bu hanlarının analizleri yapılmış ve bu analizler doğrultusunda yeniden kullanım önerileri getirilmiştir. Çalışmanın sonunda ise Trabzon Kent-içi Hanlarının genel özellikleri sunularak, bu hanların kültürel değerleri doğrultusunda kullanılmalarının önemi ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Analysis and Re-use Suggestion of The Historic Urban Inns in Trabzon Re-use of the historic buildings in historic districts that are negatively impacted by the rapid urbanization phenomenon is aimed to in this study. In this context, Urban-Inns had studied in Trabzon and the new functions and uses had recommended for these buildings. The study had four main chapters In the first chapter; determination the reasons for the study, the objective and method of the research had defined, the literature search done on the preservation and re-use of the historic buildings. In the second chapter; development of the Inns from Ottoman period to today, measured drawing-documentation, restitution and information about existence Urban Inn Trabzon had done. In the third chapter; the analysis of these inns had done based on findings and the recommendations for the new usages had developed according to the analysis. The general characteristics of these inns are presented and the cultural value and re-use of these buildings are conveyed at the end of the study.