Türkiye'de bazı karasinek (Musca domestica L. ) populasyonlarının morfolojik analizi
Analysis of morphometric variation in some housefly (Musca domestica L. ) populations in Turkey
  1. Tez No: 127430
  2. Yazar: ALİ ÇAĞLAYAN KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Musca domestica L, morfometrik ölçüm, bilateral asimetri, genetik varyasyon, populasyon genetiği, Musca domestica L, morphometric measurement, bilateral assymetry, geographic variation, population genetics. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DEKİ BAZI KARASİNEK (Musgş dorrlestica Q P0PULASY0NLARIN1N MORFOMETRİK ANALİZİ KELEŞ, A. Çağlayan Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Şükran ÇAKIR Ekim 2002; 42 sayfa Bu çalışmada, Türkiye'deki bazı karasinek {Musca domeştica L) populasyonları morfometrik açıdan analiz edildi. Türkiye'nin 6 coğrafık bölgesindeki 36 farklı Ipkaliteden örnekler toplandı Ve laboratuar populasyonları oluşturuldu. Bu populasyonları fi gen havuzlarını daha iyi şekilde temsil edebilmeleri için, her lokalitenin farklı bölgelerinden olmak üzere en az 100 sinek toplandı. Canlıların genetik yapılarının morfolojik özellikleri üzerine önemli katkıları vardır. Bu düşünce ile, bu çalışmada popülasyonlarda morfometrik ölçümler yapılarak genetik varyasyon hakkında bilgi edinilmesi amaçlandı. Her bireyin kanat ve bacaklarında toplam 16 Ölçüm yapıldı. Morfometrik ölçümlerin sonuçları bilgisayarda Sosyal Bilimler içip İstatistiksel Paket (Statistical Package for the Social Sciences, SPSS) programında analiz edildi. Analiz sonuçlarına göre, ölçüm yapılan farklıbölgelerde ve lokalitelerde, grup içi ve gruplar arası varyasyon olduğu belirlendi. Ayrıca birçok populasyonda bilateral asimetri görüldü. Erkek bireylerin kanatlarında bilateral asimetri oranının dişilere göre daha yüksek olduğu tespit edildi. Kanat asimetrisinin en yüksek olduğu bölgenin Doğu Anadolu Bölgesi, en az olduğu bölgenin ise İç Anadolu Bölgesi olduğu görüldü. Bacak ölçümlerinde ise bilateral asimetriye rastlanmadı. Bu çalışmanın genel sonuçlarına göre, populasyonların erkek bireylerinde bacakların, dişi bireylerinde ise kanatların, karşı cinsin bu değerlerine göre daha büyük olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF MORPHOMETRY VARIATION IN SOME HOUSEFLY {Musca domestica L) POPULATIONS IN TURKEY KELEŞ, A. Çağlayan Kırıkkale University The Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology, M. Şc. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şükran ÇAKIR October 2002, 42 pages In this study, some population of houseflies in Turkey have been analysed morphometrically. Samples from 36 different localities in 6 geographical regions of Turkey have been collected and laboratory populations have been formed. At least 100 flies collected from different regions of each locality to built up representative sample from gene pools of these populations. The genetic structures have significant supplements on morphologic features. With this idea, in this study by doing morphologic measurement on the populations it has been aimed to get information about genetic variation. Totally 16 measurements have been carried out on wings and legs of every individual. The results of morphometric measurements have been analysed through a Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) programme. According to the results of the analysis, variations have mbeen detected within and among groups from different regions and localities, in addition, bilateral assymetry has been seen in several populations. It is stated that the proportion of bilateral assymetry on the wings of male individuals is more than that of the female. It is seen that the region which has the highest wing assymetry is East Anatolia and the least is Central Anatolia. On the other hand, on the leg measurements no bilateral assymetry is seen. According to general results of this study, it is found that the legs of male individuals and the wings of female individuals of the populations are bigger according to the values of the opposite sex.