Kavaklar (Ünye-Fatsa, Ordu) yöresindeki kil oluşuklarının mineralojik, jeokimyasal ve kökensel incelenmesi
Mineralogical, geochemical and genetic investigation of Kavaklar (Ünye-Fatsa, Ordu) area clay occcurrences
  1. Tez No: 127438
  2. Yazar: EMEL ABDİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Pontid, Alterasyon, Kil, Bentonit, Simektit, Montmorillonit, O ve H izotopları, Trakit, Tüf VI, Eastern Pontide, Alteration, Clay, Bentonite, Smectite, Montmorillonite, O and H isotopes, Trachyte, Tuff VII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Ünye-Fatsa (Ordu) yöresinde bulunan volkanitleri ve bunlardan itibaren türeyen kil oluşuklarını konu edinen bu çalışmada, volkanitlerin ve kil oluşuklarının mineralojik, petrografik ve petrolojik özellikleri irdelenmiş, killerin jenezleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma alanının tabanında, Santoniyen-Kampaniyen yaşlı Tirebolu Formasyonu bulunmaktadır. Formasyon üzerine uyumlu olarak çalışma sahasında Geç Kretase-Paleosen yaşlı Akveren Formasyonu gelir. Her iki birim Eosen yaşlı (?) andezit daykları tarafından kesilmektedir. Tüm birimler Kuvaterner yaşlı taraça ve alüvyonlar tarafından uyumsuz olarak örtülmektedir. İncelenen volkanitler; trakit, trakiandezit, hyalotrakit ve piroklastitlerden oluşmaktadır. Volkanik kayaçlar genellikle mikrolitik, mikrolitik porfirik, glomeraporfirik, hyalomikrolitik porfirik, flüidal ve ötaksitik doku gösterirler. Çoğunlukla sanidin (Orss. 64Ab32-37An4-8), plajiyoklas (Ab55-68An26^20r4-8X biyotit (Mg#=0.58-0.61), titanomagnetit, çok az oranda pirit, hornblend ve apatit içermektedirler. Volkanik kayaçlar, orta alkali, alkali-toleyitik karakterlidirler ve yüksek K, Rb, Th ve hafif nadir toprak elementler ile düşük Sr, Ba, P, Ti ve Eu içerirler. Gelişimlerinde hornblend, plajiyoklas, Fe-Ti oksitler, biyotit ve zirkon fraksiyonel kristallenmesi ± kabuk asimilasyonu olaylarının etkin olduğu belirlenmiştir. Bentonitik kil oluşuklarında başlıca kil minerali Ca-simektit (montmorillonit), kil dışı mineraller ise opal-CT, sanidin, plajiyoklas ve biyotittir. Nadiren kalsit ve zeolit (klinoptilolit) bu minerallere eşlik eder. îz element içerikleri incelendiğinde, çevre volkanik kayaçlarla uyumlu olarak düşük Sr, Ba, Ti, P ve yüksek K, Rb, Th içeriklerine sahip oldukları görülür. Nadir toprak element içerikleri bakımından tüm oluşuklarda benzer dağılımlar olmasına karşın negatif Eu anomalisinin değerlerindeki farklılıklar killerin tek düze bir volkanik üründen türemediğini gösterir. Kil fraksiyonlarından itibaren yapılan incelemelerde tetrahedral oda da Si ve A1IV, oktahedral odada ise Al71, Mg, Fe, Ti ve nadiren Mn'ın, tabaka arasında ise Ca, Na ve K bulunduğu belirlenmiştir. Genel formülleri (Si3.9-4AI0-0.17) (Alı.46-ı.48Mgo.2i-o.48Tio-o.oıMno-o.oı) (Cao.n-o.22Nao.05-o.12Ko.03-o.21) şeklindedir. O ve H izotop çalışmaları sonucunda simektitlerin yaklaşık olarak 20-40°C sıcaklıklarda, daha çok deniz suyu az oranda ise meteorik su karışımı bir sıvı ile, volkanik kül ve tüfün sığ denizel bir ortamda diyajenez (sıkışma) etkisi ile oluştuğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Mineralogical, Geochemical and Genetic Investigation of Kavaklar (Ünye-Fatsa, Ordu) Area Clay Occurrences In this study, mineralogical, petrographical, geochemical characteristics of volcanics and clay occurrences in Ünye-Fatsa (Ordu) areas were determined, and the genesis of clays were investigated. In the studied area located at the north of Eastern Pontide, the basement is represented by Late Cretaceous aged Tirebolu Formation. This formation is conformably overlain by Late Cretaceous-Paleocene aged Akveren Formation. All these units are cut by andesite dykes, and are unconformably overlain by Quaternary terrace and alluvium. The volcanic rocks contain trachyte, trachyandesite, hyalo-trachyte and their pyroclastics and show microlitic, microlitic porphyric, hyalo-microlitic porphyric, glomeroporphyric, fluidal and eutaxitic textures. The rocks include mainly sanidine (Orss. 64Ab32-37An4.8), plagioclase (Ab55.68An26-42Or4.8X biotite (Mg#=0.58-0.61), titanomagnetite, rarely pyrite, hornblende and apatite. Volcanics are generally medium alkaline and tholeiitic-alkaline transitional in character and contain high K, Rb, Th and light REE and low Sr, Ba, P, Ti, Eu contents. Major and trace element variations indicate significiant role of hornblende, plagioclase, Fe-Ti oxides, biotites and zircon fractionation±asimilation during their evolution. In the clay occurrences, Ca-smectite (montmorillonite) is dominant mineral and others are opal-CT, sanidine, plagioclase, biotite, rarely, calcite, zeolite (clinoptilolite). Bentonites have low Sr, Ba, Ti, P and high K, Rb, Th contents similar to surrounding volcanics. All clay occurrences have similar REE patterns but differences in negative Eu anomalies indicate clay formation from different pyroclastic products. Based on clay fraction studies, Si and A1IV are tetrahedral- while Al^, Mg, Fe, Ti and rarely Mn octahedral- and Ca, Na, K are interlayer-cations. Their general formula is (Sİ3.9.4, Alo-0.17) (Alı.46-ı.48Mgo.2i-o.48Tio- o.oiMno-0.01) (Cao.11-o.22Nao.05-o.12Ko.03-o.2O- O and H isotopic studies indicate that smectites derived from pyroclastics at 20-40°C by mixing of seawater and lesser amount of meteoric water in a shallow marine environment via slow diffusion rate and diagenesis.