Tarihi çevre korumada yaklaşımlar ve teknikler örnekleme: Doğu Karadeniz bölgesi kentsel sitleri
Approaches and techniques in conservation of historical places case study: Urban historic districts in Doğu Karadeniz region
  1. Tez No: 127515
  2. Yazar: NİMET CANDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Çevre, Koruma Yaklaşımları, Tasarım Yaklaşımları, Kentsel Sitler, Doğu Karadeniz Bölgesi vı, Historical Place, Conservation Approaches, Design Approaches, Urban Historical Districts, Doğu Karadeniz Region. vn
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
ÖZET 19. yüzyılla oluşmaya başlayan koruma yaklaşımlarının bugünde yorumlanışlarını tarihi süreci içerisinde inceleyip, yaklaşımların uygulamadaki farklılıklarını irdelemeyi amaçlayan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın amacı ve yöntemi belirtilmiş, konunun kuramsal temeli hakkında genel bilgiler verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde, araştırma örnek alan çalışmasıyla desteklenerek, daha anlaşılır somut veriler elde edilmesi yoluna gidilmiştir. Örnek alan çalışması yöntemi, fotoğraflama, gözlem, birebir görüşme teknikleri ile desteklenerek Trabzon Koruma Kurulu kapsamındaki Doğu Karadeniz Bölgesi Kentsel Sitlerinde uygulanmıştır. Üçüncü bölümde ise, elde edilen bulgularla çalışmanın sonucuna ulaşılmış, kentsel sitlerde uygulanan koruma yaklaşımlarında saptanan aksaklıkları giderici önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Approaches and Techniques in Conservation of the Historical Places Case Study: Urban Historic Districts in Doğu Karadeniz Region This research, which aims to observe today's interpretation of the conservation approaches storting with the 1 9th century with their historical process and the differences in applications of these approaches, is explained in there sections. In the first section, die purpose and method of the research is explained and also information on theoretical background of the subject is slated. In the second section, the research is supported with case study in order to gain more realistic results. The case study including photographs, observations and interviews, is applied in the Urban Sites in Doğu Karadeniz Region. In the third section with the findings of the research, some suggestions aiming to solve the problems in conservation approaches in urban historical districts are given.