40Ar(p,p)40Ar elastik saçılmasının 22-41 MeV bölgesinde faz kayması analizi
Phase shift analysis of 40Ar(p,p)40Ar elastic scattering between 22 and 41 MeV
- Tez No: 127516
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ TURAN OKUMUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: p-40Ar saçılması, diferansiyel tesir kesiti, analiz gücü değerleri, faz kayması analizi, rezonans. V, p-40Ar elastic scattering, differantial cross section, analyzing powers, phase shift analysis, rezonance. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Bu çalışma, 22.6, 25.1, 27.5, 30, 32.5, 36.7 ve 40.7 MeV enerjili protonların 40Ar çekirdeğinden elastik saçılmasına ait diferansiyel tesir kesiti ve analiz gücü verileri kullanılarak yapılan faz kayması analizini kapsamaktadır. 22.6, 25.1, 27.5, 30, 32.5, 36.7 ve 40.7 MeV enerjili protonların ^Ar çekirdeğinden elastik saçılmasına ait diferansiyel tesir kesiti ve 25.1, 32.5 ve 40.7 MeV enerjili protonların ^Ar çekirdeğinden elastik saçılmasına ait analiz gücü verileri danışmanımca bana sağlandı. Analizde, Vz+O -» V£+0 spin sistemi için NT. Okumuşoğlu ve J.Birchall tarafından Fortran IV dilinde VAX750 bilgisayarı için yazılan FAZKAYMASI bilgisayar programı PC bilgisayarlarda kullanılan Fortran 90'a uyarlandı ve kullanıldı. Çalışmada: 1) Nükleer saçılma ve reaksiyonlar ile ilgili temel teorik bilgiler edinildi ve kullanıldı. 2) Polarize edilmiş parçacıkların kullanıldığı bir nükleer saçılma deneyinin deneysel sistemi, bu sistemde kullanılan eleman ve cihazlar ve bu sistemden verilerin elde edilmesi öğrenildi. 3) 40/4r(/?,/?)40^r elastik saçılmasına ait diferansiyel tesir kesiti ve analiz gücü verileri bir faz kayması analizine tabi tutuldu. Bu saçılmanın 22-41 MeV enerji bölgesinde, değişik enerjilerde, ve L=7'ye kadar olan kısmi dalgalar için faz kayması parametreleri elde edildi. Her bir kısmi dalga için faz parametrelerinin enerji ile değişimi incelendi. Fazların enerji ile değişiminden 20 MeV civarında bir 2G7/2 ve 30 MeV civarında bir 2Hu/2 rezonans olduğu saptandı. 2Hn/2 rezonansının daha belirgin olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Phase Shift Analysis of TAr(p,p)wAr Elastic Scattering Between 22 and 41 MeV This study consists of phase shift analysis of differantial cross section and analyzing powers data for elastic scattering of polarized protons from ^Ar at 22.6, 25.1, 27.5, 30, 32.5, 36.7 and 40.7 MeV. The data which covers differantial cross section at 22.6, 25.1, 27.5, 30, 32.5, 36.7 and 40.7 MeV and analyzing powers at 25.1, 32.5 and 40.7 MeV, were supplied to me by my superviser. In this analysis, FAZKAYMASI computer program which was written by Okumuşoğlu and Birchall for 1/2+0- »1/2+0 spin systems in Fortran IV language and used in VAX-750 computer was adapted to Fortran 90 and used in personal computer. In this study: 1) The fundemental theoretical informations concerned with nuclear scattering and reactions were learned and used. 2) The elements and equipments of the experimental systems of nuclear scattering experiment in which polarized particles were used, were examined and also data acquisition and evaluation from such systems were learned. 3) Applying phase shift analysis on ** Ar(p, p)4® Ar elastic scattering reaction, namely cross section and analyzing powers data, phase shifts parameters at various energies between 22-41 MeV and for partial waves from L=0 to L=7 were obtained. Also the variation of phase parameters with energy for every wave between 22-41 MeV were examined. It was found that variation of phases with energy show two resonance like behaviours; namely a 2G7/2 rezonance around 20 MeV and a 2Hu/2 rezonance around 30 MeV. The 2Hun rezonance was found to be more strongly pronounced.