Trabzon yöresi alpin meralarında azot, fosfor ve potasyumlu gübrelerin vejetasyon yapısı üzerindeki etkilerinin araştırılması
A Study on the effects of nitrogen, phosphorus and potasium fertilizers on vegetation structure in alpine rangelands of Trabzon region
  1. Tez No: 127529
  2. Yazar: MAHMUT REİS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARSLAN OKATAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gübreleme, Bitki île Kaplı Alan, Botanik Kompozisyon, Verim, Otlatma Kapasitesi, Mera Durumu DC, Fertilizing, Vegetational Cover, Botanical Composition, Productivity, Grazing Capacity, Range Condition
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 700
Özet
ÖZET Gübrelemenin vejetasyon yapısı üzerindeki etkilerinin araştırıldığı bu araştırma Trabzon Yöresi alpin meralarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacını, büyük çoğunluğu VI. ve VII. sınıf mera arazileri üzerinde yer alan toprakların bazı hidro-fîziksel ve kimyasal özellikleri ile bu topraklar üzerinde gelişen ve azot, fosfor ve potasyumlu gübreler ile gübrelenen mera vejetasyonunun bitki ile kaplı alan, botanik kompozisyon verim ve otlatma kapasitesi gibi çeşitli kantitatif özelliklerinin farklı yükseklik, arazi kullanma ve bakılardaki değişimim ortaya koymak oluşturmuştur. Bu amaçla araştırma alanından araştırma alanını temsil edecek şekilde faktöriyel deneme deseni esas alınarak iki farklı arazi kullanım şeklinden (otlatmaya açık ve otlatmaya kapalı), iki farklı yükselti kademesinden (1800-2200 m ve 2200-2600 m), beş farklı anakaya grubundan (Granit, Bazalt, Andezit, Dasit ve Granodiyorit) ve iki farklı bakı grubundan (kuzey ve güney) olmak üzere toplam 80 adet toprak profili açılarak, her bir toprak profilinin farklı derinlik kademelerinden (0-20 cm ve 20-50 cm) toprak örnekleri alınmıştır. Araştırma alanında farklı gübre kombinasyonlarının uygulanması amacıyla iki farklı yükseklik kademesi ve iki farklı bakı esas alınmış, bu alanlarda alınması gereken parsel sayısı vejetasyonun yapısına göre istatistiksel olarak tespit edilerek, 24 adet araştırma parseli oluşturulmuştur. Bu parsellerin etrafları dikenli tel ile çevrilerek, her biri 50 adet bloğa bölünmüştür. Her bir araştırma parseline azotun dekara 0, 5, 10 ve 15 kg, fosforun dekara 0, 4, 8 ve 12 kg ve potasyumun 0, 7.5 ve 15 kg'lık varyeteleri olmak üzere 48 adet farklı gübre kombinasyonu uygulanmıştır. Gübreleme çalışmaları 2000, 2001 ve 2002 yıllarında yapılmış, gübre kombinasyonuna bağlı olarak vejetasyon yapısı üzerinde meydana gelen değişiklikler araştırılmıştır. Bu çalışmada azot, fosfor ve potasyumlu gübrelerin etkileri nedeniyle türlerin ve bitki gruplarının botanik kompozisyona katılma oranları farklılık göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre genel ortalama verim değerleri bakımından NıoPgKıs gübre kombinasyonu uygulanan blokların en yüksek verim değerlerine sahip olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY“A Study on The Effects of Nitrogen, Phosphorus and Potasium Fertilizers on Vegetation Structure in Alpine Rangelands of Trabzon Region”This study was conducted on alpine rangelands of Trabzon region in order to find out the effects of fertilizing on vegetation structure. The purposes of this study are; to determine some hydropyhsical and chemical soil properties of class VI and VII rangelands, and the effects of nitrogen, phosphorus and potasium fertilizers on some quantitative properties of rangelands such as botanical composition, productivity, grazing capacity and coverage on different altitute, land use and aspects. In order to realize that, a total of 80 soil profiles was dig and soil samples were taken from different depths of 0-20 cm and 20-50 cm. In the sampling process, factorial sampling design was used. Samples were from two different land use types (grazing and nongrazing), two elevation stages (1800-2200 m and 2200-2600 m), five different parent rock groups (granite, basalt, andesite, dasite and granodiorite) and two different aspect groups (south and north). To apply different fertilizer combinations, two different altitute stages and aspects were bared and the number of plots was statistically determined according to vegetation structure and 24 sample plots were established. Each plot was surrounded by babed wire and divided into 50 blocks. A total of 48 different fertilizer combinations was applied to the each block. There were nitrogen (0, 5, 10 and 15 kg/decare), phosphorus (0, 4, 8 and 12 kg/decare) and potasium (0, 7,5 and 15 kg/decare). Fertilizing studies were conducted in the years of 2000, 2001 and 2002 and differences at vegetation structure depending on fertilizer combinations were searched. In mis study, the proportion of botanical composition participation of the species and plant groups showed differences because of effect of nitrogen, phosphorus and potassium. As a result of investigation, blocks applied NıoPgKıs were determined to maximum yield value.