Sekizinci sınıf olasılık konularında aktif öğrenme yöntemi ile öğretimin öğrenci başarısı açısından incelenmesi
An Investigation of eight grade students achivement at probability unit instructed with active learning method
- Tez No: 128061
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Aktif Öğrenme, Genel Çarpma Kuralı, Genel Çarpma Kuralının Öğretimi, Permütasyon, Permütasyon Kavramının Öğretimi, Olasılık, Olasılık Kavramının Öğretimi. ııı, Mathematics Education, Active Learning, General Multiplication Rule, Teaching of General Multiplication Rule, Permutation, Teaching of Permutation Concept, Probability, Probability Teaching. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET SEKİZİNCİ SINIF OLASILIK KONULARINDA AKTİF ÖĞRENME YÖNTEMİ İLE ÖĞRETİMİN ÖĞRENCİ BAŞARISI AÇISINDAN İNCELENMESİ Dilek SEZGİN MEMNUN Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Murat ALTUN Jüri Üyeleri: Prof. Dr. Kadri ARSLAN Yrd. Doç. Dr. Rüçhan ÖZKILIÇ Bu çalışma, permütasyon ve olasılık ünitesinde yer alan konuların 8. sınıfta aktif öğrenme yöntemi ile yapılan öğretiminin, öğrenci başarısında yarattığı farklılıkları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma deneysel bir çalışmadır ve çalışmayı gerçekleştirmek için Bursa ili Namık Kemal İlköğretim Okulu'na devam eden 8. sınıf öğrencilerinin bulunduğu üç şube deney grubu, Bursa ili Süleyman Cura İlköğretim Okulu'na devam eden 8. sınıf öğrencilerinden seçilen üç şube de kontrol grubunu oluşturmuştur. Çalışmaya; deney grubundan 90, kontrol grubundan 1 07 öğrenci katılmıştır. Aktif öğrenme yöntemine uygun olarak ders planlan hazırlanmış ve deney grubunda ders programında belirlenmiş olan matematik ders saatleri içerisinde uygulanmıştır. Öğretim bu üniteye yıllık program içinde ayrılmış süre olan 12 ders saati süresince devam etmiştir. Deneysel çalışmanın 4 saati permütasyon konularına, 8 saati olasılık konularına ayrılmıştır. Aktif öğrenmenin gereği olarak ders planlarında etkinliklere ağırlıkla yer verilmiştir ve 8-C sınıfında 15, 8-A ve 8-B sınıflarında ise 13 etkinlik yapılmıştır. Ayrıca her bir gruba 7 ödev etkinlik verilmiştir. Çalışma sırasında öğrenciler gruplar halinde çalışmışlardır. Etkinliklere katılan gruplar, araştırmacı tarafından, etkinliğin gerektirdiği sayıda öğrenciden oluşturulmuştur ve gruplardaki öğrencilerin grup çalışmaları sırasında birbirleri ile etkileşime girmeleri, fikir alışverişi yapmaları amacı ile gruplarda farklı yetenek düzeylerinde öğrenciler olmasına dikkat edilmiştir. Öğretimin sonucunda öğrenci başarısını ölçmek amacıyla 5 tanesi bilgi ve kavrama, 5 tanesi de uygulama düzeyinde olan 10 sorudan oluşturulmuş“Ünite Başarı Testi”uygulanmıştır.“Ünite Basan Testi”uygulanışından üç hafta sonra tekrar uygulanarak öğrencilerin bilgileri hatırda tutma düzeyleri (kalıcılık düzey) tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, Permütasyon ve Olasılık ünitesinin aktif öğrenme yöntemi ile yapılan öğretiminin öğrenci başarıs ını anlamlı derecede arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF EIGHT GRADE STUDENTS' ACHIEVEMENT AT PROBABILITY UNIT INSTRUCTED WITH ACTIVE LEARNING METHOD Dilek SEZGİN MEMNUN Uludağ University Social Sciences Institute Primary Department Master Thesis Supervisor: Assoc. Pr. Murat ALTUN Jurors : Prof. Dr. Kadri ARSLAN Assist. Pr. Rüçhan ÖZKILIÇ The study is aimed to identify the effect of teaching eight class permutation and probability subjects with active learning method. This is an experimental study and in order to perform the study, three classes including 8th grade students from Bursa Namık Kemal Primary School are formed as experimental group. Also, three other classes including 8th grade students from Bursa Süleyman Cura Primary School are formed as control group. Ninety students from experimental group and a hundred and seven students from control group are attended to study. Suitable teaching plans are prepared for active learning and applied within the mathematics lessons which were determined by teaching plan on experimental classes. Education is continued for twelve hours which is equal to the time period determined by the curriculum. Four class hours are used for permutation subjects and other eight class hours are used for probability subjects. Activities mainly take place in teaching plan with respect to active learning and fifteen activities are performed in class 8-C and thirteen activities are performed in 8-A and 8-B classes. Also, seven homework activities are given to each group. Students are studied in groups during the study. Groups attending the activities are formed with necessary number of students by the researcher and it is taken into consideration that students in the same group communicate and discuss with each other. Also, all groups include different skill level students. At the end of the study, in order to measure the student achivement, ten questions are asked to students in the“Achivement Test For The Unit”which were chosen five from knowledge and comprehension level and five from application level.“Unit Achivement Test”is applied, once more after three weeks in order to determine the retension level of the students. The research finding showed that the achievement of the experimental group is significantly different from traditional group achievement at permutation and probability chapter.