Buluş stratejisiyle enerji ilişkili fen öğretimi: Canlılar için madde ve enerji ünitesi
Teaching science with discovery approach focusing on energy: The unit of matter and energy for living things
- Tez No: 128159
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırman kuram, buluş stratejisi, fen öğretimi, materyal hazırlama, Constructivist theory, discovery approach, science teaching, material preparing
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
IX ÖZET Buluş Stratejisiyle Enerji İlişkili Fen Öğretimi: Canlılar için Madde ve Enerji Ünitesi Ercan AKPINAR 2001-2002 öğretim yılında uygulanmaya başlanan ilköğretim fen bilgisi öğretim programı incelendiğinde, öğrencilerin yaparak-yaşayarak ve zihinsel becerilerini kullanarak bilgiye ulaşmalarına yardımcı olacak öğretim ortamların hazırlanmasını ve öğrenci merkezli bir öğretimin yapılmasını önerdiği görülmektedir. Bu program, öğrencilerin önceki bilgileri ile yeni öğrendiği bilgiler arasında ilişki kurarak bilgiyi yapılandırmalarım temel alan yapılandırman (constructivism) kuramın etkisi altında kalmıştır. Bu çalışmada; programın genel amaçları doğrultusunda, yapılandırman öğrenme anlayışı, öğrenci merkezli öğretim ve buluş stratejisine uygun olarak, 8. sınıf Fen Bilgisi dersinin“Canlılar İçin Madde ve Enerji”ünitesi için öğretme ve öğrenme materyalleri (kavram haritası, oyun, deney, benzetme, örnek olay, bilgisayar sunumu, model vb.) hazırlanarak uygulanmıştır. Uygulamada; İzmir ili Gürçeşme Leman Alptekin İlköğretim Okulundan seçilen 31 kişilik deneme sınıfına çeşitli öğretim materyalleri hazırlanarak buluş stratejisine uygun enerji kavramı merkezde olacak şekilde öğretim yapılmıştır. 31 kişilik kontrol sınıfında ise geleneksel öğretim yapılmıştır. Uygulama öncesinde ve sonrasında her iki gruba da çoktan seçmeli başarı testi, açık uçlu sınav ve fen bilgisi tutum ölçeği uygulanmış ve uygulama sonunda her iki gruptan 9'ar öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Ayrıca deney grubunda gözlem yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle değerlendirilerek deneme ve kontrol grupları arasında bilişsel ve duyuşsal düzeyde deney grubunun lehine anlamlı farklar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Teaching Science with Discovery Approach Focusing on Energy: The Unit of Matter and Energy for Living Things“ Ercan AKPINAR As we examine the primary science education curriculum being applied since the year 2001-2002, it has been seen that it suggests preparing an instructional climate for students to reach knowledge by doing, living and using mental skills with the aim of student centered teaching. This program is affected by constructivism theory based to connect the students' old and new knowledge by making students to build their own knowledge. In this study, learning and teaching materials (concept maps, games, analogies, case studies, computer presentations, models) that are suitable for constructivist theory and student centered education besides discovery approach were prepared and applied to the 8th grade students for The unit of ”Matter and Energy for Living Things" In this study, the experimental group (n=31) and control group (n=31) were selected from Leman Alptekin Primary School. The experimental group were taught by using the prepared materials whereas the control group were taught traditionally. Before and after application, each group were given multiple choice achievement test, open-ended questions and applied science attitude scale. At the end of the teaching, 9 students from each group were interviewed. Besides this, the experimental group were observed. Finally there is a significant difference between the experimental group and the control group on the cognitive and effective level in favor of the experiment group.