Tavlı çinko kaplamalarda Fe-Zn fazlarının gelişimi ve kaplama özelliklerine etkisinin incelenmesi
Investigation of development of Fe-Zn phases and effects on galvanization properties in galvannealed coatings
  1. Tez No: 128529
  2. Yazar: MURAT ULUSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMAGÜL KOLTUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcak Daldırmayla Çinko Kaplama, Çinko Kaplama Tavı, Fe-Zn Fazlan, Tozlaşma, Mikro Sertlik ölçümü
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TAVLI ÇİNKO KAPLAMALARDA Fe-Zn FAZLARININ GELİŞİMİ VE KAPLAMA ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Murat ULUSOY Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Fatmagül KOLTUK Mayıs 2002, 72 sayfa Sıcak daldırma çinko kaplamalara göre sunduğu bazı avantajlardan dolayı özellikle otomotiv uygulamaları için tavlı çinko kaplamalar geliştirilmiştir. Ancak tavlama işlemi sırasında gelişen Fe-Zn fazları presle ya da bükerek biçimlendirme işlemlerinde“tozlaşma”olarak adlandırılan bir soruna yol açabilmektedir. Tozlaşma olgusu uygun işlem parametreleriyle optimum bir iç yapı oluşturularak iyileştirilebilmektedir. Tozlaşma miktarının tespitinde değişik yöntemlerÖZET (devam ediyor) kullanılmaktadır. Ancak kaplama üzerinde oluşturdukları farklı gerilmelerden dolayı bu yöntemlerle elde edilen sonuçlar farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmada daha önce termal sprey kaplamalarda denenmiş bir yöntem tavlı çinko kaplamalara uyarlanmıştır. Deneylerde Knoop sertlik ucu kaplama /çelik taban ara yüzeyine bastırılarak kaplamanın yapışkanlığı belirlenmeye çalışılmış ve kaplama yapışkanlığı ile kaplamadaki Fe-Zn fazlarının gelişimi arasındaki ilişki ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INVESTIGATION OF DEVELOPMENT OF Fe-Zn PHASES AND EFFECTS ON GALVANIZATION PROPERITES IN GALVANNEALED COATINGS Murat ULUSOY Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Assist Prof. Dr. Fatmagül KOLTUK May 2002, 72 pages Galvannealed Coatings have been developed on account of some advantages, especially in automotive industry, compared with hot dip galvanized coatings. However, Fe-Zn phases formed during galvannealing may cause a problem called“powdering”during press forming or bend forming. Powdering phenomenon can be eliminated by forming an optimum microstructure through proper process parameters. Various methods are being used in the assesment ofABSTRACT (continue) powdering rate. However, these methods give different results due to different stresses coming out on coating. In this study, a method previously experimented to thermal spray coatings has been adapted to galvannealed coatings. In the experiments, coating adhesion has been tried to determine by pressing a Knoop indenter to the coating/substrate interface and the relationship has been revealed between coating adhesion and progress of Fe-Zn phases in coating. KeyWords : Hot dip galvanizing, galvannealing, Fe-Zn phases, powdering, measurement of micro hardness. Science Code : 625.02.05 VI