Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü'nde yangın söndürme planlaması ve organizasyonu
Fire suppression planning and organization in Manavgat State Forest Enterprise Directorate
  1. Tez No: 128552
  2. Yazar: MERTOL ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ÖZKAZANÇ, PROF. DR. TORUL MOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman yangınları, Organizasyon, Koruma, Söndürme, Forest fires, Organization, Prevention, Suppression
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Doktora Tezi Ti MANAVGAT DEVLET ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ'NDE YANGIN SÖNDÜRME PLANLAMASI VE ORGANİZASYONU Mertol ERTUGRUL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Oktay OZKAZANÇ Ortak Danışman: Prof. Dr. Torul MOL Temmuz 2002, 101 sayfa Türkiye'nin Akdeniz ve Ege Bölgelerindeki ormanlık alanlarının büyük çoğunluğu, yangınlara yüksek derecede hassasiyet gösteren iğne yapraklı ağaç türlerinden oluşmaktadır. Yazlan kurak ve sıcak olan Akdeniz ikliminin de etkisi ile sık sık yangınlar çıkmakta ve büyük yangınlara dönüşmektedir. Ormanlık alanlar çevresindeki yoğun yerleşim nedeniyle Manavgat, Akdeniz Bölgesinin yangına hassas başlıca orman bölgelerinden biridir. mÖZET (devam ediyor) Manavgat Orman İşletme Müdürlüğünde yangınlarla mücadele amacıyla daha önceden yangın koruma ve savaş organizasyonu yapılmış bulunmaktadır. Bu çalışmada ise mevcut organizasyondaki eksikler belirlenerek organizasyonun günün bilimsel ve teknik gelişmelerine göre yeniden düzenlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için öncelikle geçmiş yıllara ait veriler ve istatistikler incelenip değerlendirilerek yangınların yoğunlaştığı yerler tespit edilmiş, şefliklere ait yangın sabiteleri hesaplanmıştır. Ayrıca planlamanın en önemli noktalarından biri olan tehlikeli ve kıymetli alanlar belirlenmiştir (Ek 3). Bu çalışmada öncelikle yangınların çıkmasını engellemeyi ve çıkan yangınların genişlemeden söndürülmesini amaçlayan koruma önlemlerine öncelik verilmiştir. Tüm bu belirlenen yapıya göre eldeki ekip, ekipman ve tesisler yeniden düzenlenmiş, gerekli olduğu düşünülen eklemeler de mevcut yapıya ilave edilmiştir. Yangınların söndürülmesi ve yangınlarla savaşın başarıya ulaşabilmesi için yangın savaş gücünü oluşturan insan gücü, tesis, ekipman ve alt yapı birbiriyle uyum sağlayacak biçimde organize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis FIRE SUPPRESSION PLANNING AND ORGANIZATION IN MANAVGAT STATE FOREST ENTERPRISE DIRECTORATE Mertol ERTUGRUL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Oktay OZKAZANÇ Associate Advisor: Prof. Dr. Torul MOL July 2002, 101 pages Most of the Mediterranean and Aegean region forest areas of Turkey are composed of coniferous, especially pine trees, which are highly sensitive to the forest fires. Together with the effect of dry and hot summers of Mediterranean climate, forest fires frequently happen and spread to large areas. Manavgat is one of the most sensitive districts of Mediterranean region to forest fires due to the housing around forest areas.ABSTRACT (continued) In Manavgat Forest Enterprise in order to fight against forest fires formerly fire protection and fire-fighting organization had been settled. The aim of this study is to systematize the present organization according to current scientific and technical developments by determining the deficiencies of the organization. In addition, one of the most important points of the planning was to determine the risky and valuable areas (Appendix 1). In this study, the priority has been given to protection measures aiming at preventing the fires or putting the fires out before spreading to large areas. According to the structure explained, the present team, equipment and foundations have been re-arrenged. Also, the necessary extensions were added to the present organization. Moreover, the needed preventions to be taken before the fire, were also suggested in this study. In order to put out the fires and to be successful at fire fighting, man power, establishments, equipment and infrastructure composing the fire-fighting power have been organized in harmony with each other.