Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası dünya fuarlarına katılımı (1930-2000)
Turkish Republic's participation in the international world fairs (1930-2000)
- Tez No: 128709
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TANYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası dünya fuarı, evrensel sergi, expo, imaj/iletişim tasarımı, kimlik görselleştirme. vıı, World's fair, international exposition, expo, image design, communicational design, identity visualization. vm
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Uluslararası dünya fuarları ağırlıklı biçimde mimari öğelerle gerçekleştirilmiş zengin iletişim tasarımı araçları ve ortamlarıdır. Ülkelerin, firmaların ve uluslararası kuruluşların temsil edildiği fuar pavyonlarının ise birer iletişim tasarımı girişimi olduğunu söylemek mümkündür. Bu çalışmada, Türkiye'nin katıldığı uluslararası dünya fuarlarında gerçekleştirmiş olduğu Türkiye Pavyonları ile kendini nasıl görmek ve göstermek istediği, Türkiye'nin ve/veya Türk kimliğinin nasıl görselleştirildiği irdelenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda, mimarlık aracılığıyla iletilen mesajın Türk mimarlık çevreleri ve Türk toplumunda oluşan yansımaları araştırılmıştır. İlk uluslararası katılım olan Peşte Sergisi (1930) için gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu'nun“olmak istenen”i yansıttığı, ancak; bu imaj kurgusunun sonraki katılımlarda yinelenmediği görülmüştür. Bir sonraki katılımda (1939 New York Dünya Fuarı) gerçekleştirilen pavyon tasarımı ise kendi içinde çelişkiler barındırmakla birlikte, bu tasarımda, ülkenin kimliği ile modernitenin uzlaştırılmaya çalışıldığı bir denge arayışından söz edilebilir. Bu çalışma kapsamında incelenen Türkiye Pavyonu tasarımlarında,“olmak istenen”dışında“öteki”lerin (yabancıların) zihnindeki imajlar dikkate alınarak mevcut, alışılmış imajların tekrar edildiği dikkati çekmektedir. Bu durum, Türkiye'nin imaj tasarımının yapılmasının zorluğuna işaret etmektedir. Ülkenin imajına yönelik güncel bir kurgunun yapılarak bu kurgunun doğrudan bir parçası olacak mimari bir tavrın geliştirilmesinin ve Türkiye'nin imajının reel bir bazda ele alınarak imgelerin tekil olarak kavranılmasından ödün verilmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT International world fairs are means and mediums of rich communicational designs which are organized mostly with architectural elements. It is possible to state that fair pavilions, where countries, firms and international institutions are represented, are incentives of communicational design. This study examines how Turkey wants to see and show herself and how Turkey and/or Turkish identity is visualized through the Turkish pavilions in the international world fairs in which she participated. In this context, the reflections created in the Turkish architectural circles and in Turkish society via the message given by architecture are examined. It is observed that Turkish pavilion in Pest (1930),Turkey's first international participation, reflected“the desired”; however, it is also observed that this image fiction was not repeated in following participations. The next pavilion design in New York World Fair (1939), although included contradictions in itself, tried to find a balance to reconcile the identity of the country and the modernity. It is noted that in the design of the Turkish Pavilions examined in this study, present and usual images are repeated, considering the images in the minds of“the others”(foreigners) apart from“the desired”. Such a situation points out the difficulty in creating an image design for Turkey. Thus, it seems necessary that an actual fiction relating the country's image should be done and an architectural attitude, which will be a direct a piece of this fiction, should be developed. It appears to be necessary that Turkey's image should be handled realistically and the thought that images are comprehended individually should be abandoned.