Yapı kabuğunda ısı geçirgenlik direnci düşük olan parça ve bileşenlerin uygulamalarına yönelik çözüm önerileri
Suggestions for the pieces and components at the shelles of the buildings which have low-heat transfer resistance
- Tez No: 128708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BALANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapı kabuğu, ısısal konfor, yapı hasarları, enerji sorunu, ısı köprüleri, Building envelope, thermal comfort, building damages, energy problem, cold bridges. vi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Yapılarda meydana gelen ısı köprüsü oluşumları, yapı kullanıcılarının gereksinim duyduğu iç ısısal konfor koşullarını, yapının varlığım sağlıklı olarak sürdürmesini ve tüm dünyada kendini gösteren enerji sorununu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de çok sık uygulanan yerinde dökme betonarme yapılardaki ısı köprüsü oluşumlarının etkilerini azaltıcı, mümkünse yok edici çözüm önerilerini belirtmektir. Tezin birinci bölümünde mimarlar odası üyeleri üzerinde yapılan bir anket uygulamasının da yardımıyla problem tanımı yapılmış, amaç, varsayım ve sınırlılıklar belirtilmiştir. îkinci bölümde ısısal konfor koşulları ve belirleyici olan değişkenler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde yapı kabuğu ve ısı enerjisi arasındaki ilişki ele alınarak; ısının yapı kabuğunda yol açabileceği hasarlar ve yapı kabuğunun ısı enerjisini denetim altına alamamasından da kaynaklanan enerji sorunundan bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde yapı kabuğu - ısı enerjisi ilişkisinin yanlış kurulmasından kaynaklanan ısı köprüsü oluşumları ve bu oluşumların etkilerini azaltıcı, mümkünse yok edici önlemler belirtilmiştir. Özellikle temellerde yapı yükünü noktasal olarak zemine ileten deprem yalıtıcılarının kullanımı, ısı köprüsü oluşumları açısından önerilmiştir. Son bölüm olan beşinci bölümde ise sonuçlar değerlendirimiştir. Isı köprüleri konusunun devamlı olarak güncelliğini koruyarak yeni teknolojiler açısından değerlendirme kapsamında tutulmasının önemi vurgulanmıştır. Mimarların sahip oldukları yetkilerin verilmesinde gerekli yeterliliğe sahip olup olmadıklarının ilgili kurumlar tarafından denetlenmesinin gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cold bridges in the building envelope effect thermal comfort which is needed by users, building health and energy problem which shows itself in the world. This research work makes clear solutions for cold bridges in the envelopes of reinforced concrete skeleton buildings in Turkey. In chapter one, the definition of the problem is made with the assistance of an enquiry made with architects in Turkey and the aim, the hypothesis, the determination are made clear. In chapter two, the factors which provide thermal comfort in buildings are told. In chapter three the relation between building envelope and heat energy is explained. In chapter four, solutions for cold bridges are stated with shapes. Specially, using earthquake iso laters which send the load to the ground at the base of the building is suggested because of the cold bridges. In the last chapter of this study, the results are appraised. The importance of new technologies which are interested in cold bridges is stated. Furthermore, this study resulted in that related institutions must control architects if they have enough information or not.