İnsan varlığının bütünleyicisi olarak 'ev'in anlamı
The Meaning of house as embodiment of human being
  1. Tez No: 128711
  2. Yazar: ELİF ELA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: anlam, fenomenoloji, göstergebilim, Heidegger, House, meaning, phenomenology, semiotic, Heidegger
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET İnsan, kendi varlığını dünyası içinde konumlandıran 'ev'e karmaşık anlamlar yükler. Bu çalışmanın amacı, evi salt somut bir bina olmanın ötesinde tanımlayarak, olumlu ve olumsuz yanlarıyla taşıdığı anlamlan ortaya koymaktır. Giriş bölümünde, çalışmanın amacı ve konusu anlatılmış, içeriği özetlenmiş, ne tür bir sonuca varmanın hedeflendiği belirtilmiştir. İkinci bölümde eve yüklenen anlamların bulunabilmesi için izlenen yöntemler tanıtılmıştır. Fenomenoloji, bu çalışmada öne çıkması bakımından genel olarak tanımlanmıştır. Daha sonra göstergebilimsel yaklaşım ve onun gibi anlam iletme yönüyle öne çıkan sembolik yaklaşım ve sözsüz iletişime dayalı yaklaşımların genel bir tanımı verilmiştir. Üçüncü bölümde iletişim boyutuyla öne çıkan yaklaşımların ışığında evin yüklendiği anlamlar ve roller aktarılmıştır. Evin anlamını toplumsal değişim süreçleri içinde anlatılmış, ekonomik, politik ve sosyal etmenlerin bu anlamı belirlediği sonucuna varılmıştır. Dördüncü bölümde ise fenomenolojik yaklaşımların sonucunda evin anlamı mekansal, zamansal, sosyo-kültürel olmak üzere üç başlıkta toplanmıştır. Heidegger'in Building, Dwelling, Thinking isimli bildirisinin barınma kavramını varolmakla eşdeğer gören yaklaşımı ve bu düşüncenin güncel mimarlık eleştirisindeki yeri anlatılmıştır. Sonuç bölümünde evin insan varlığını bütünleyici bir etki taşıdığı ancak bunun olumsuz sonuçlar da getirebildiği düşüncesi yeralmıştır. Bu bağlamda mimarın görevi, evin anlamlarının ve bu anlamların taşıdığı çelişkilerin bilincinde olmak olarak tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Human being has given complex meanings to“house”- the embodiment of self on earth. Aim of this work is to define house beyond as a building,but investigate the positive and negative aspects of this fact. In the first chapter, the aim and the subject is explaned and a brief summary is given, results prescribed. Second chapter studied on explaning the meaning that is given to house and how they figured out. Phenomenology is described here as it is prior in this work. Following this, the manner of, semiotics, symbolic attitude, nonverbal comunication played role in giving the meaning, and how they are doing this studied. Third chapter analyses on communication based ideas that gives meaning to house. The meaning of the house in the context of social changes explained, decided that this meaning is based on economic, politic, social aspects. Fourth chapter classifies phenomenological meaning of house to three main topics; spatial, temporal, socio-cultural. Heidegger's“Building, dwelling and thinking”conference, coheres the idea of dwelling with being. Contemporary architectural critics about this subject also takes place within this chapter. The last chapter accepts the idea of house as the embodiment of self on earth, but also says that on the other hand that might bring negative results as well. Aim of an architect on this context, is to be aware of the meaning of the house and the being coucious about the conflicts between this meanings.