Güç kalitesi problemleri ve güç elektroniği teknolojileri
Power quality problems and power electronics technologies
- Tez No: 128763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SALİH TACİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç kalitesi, güç kalitesi devre elemanları, harmonik distorsiyonlar, frekans sapmaları, gerilim sapmaları. ıx, Power quality, power quality devices, harmonic distortions, frequency deviations, voltage sags
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Güç kalitesine, kuruluşlar ve kuruluşların ticari ve endüstriyel elektrik güç tüketicileri için artan bir ilgi olmuştur. Ayrıca, son yıllarda güç kalitesine hassas sistem yüklerinin kontrollerinin sayısında da bir artış oldu. Bilgisayar, işlem kontrolleri ve iletişim teçhizatlarının yükleri, güç kalitesi değişimlerine geçmişe göre daha hassas hale geldiler. Güç elektroniği cihazlarının kullanılmasının artmasıyla birlikte, güç sisteminin verimliliği ve tesisat kontrolünde de iyileştirmeler olmuştur. Kendi cihazları için yüksek kalitede güce ihtiyacı olan son kullanıcılar, gerilim sapmaları, gerilim yükselmesi, şok dalgalan, harmonik distorsiyonları, kesintiler, yüksek ve alçak gerilimler, parazitler, frekans sapmaları, geçici hallerden daha çok haberdar duruma geldiler. Elektrik güç kalitesi terimi geniş anlamı ile, anma gerilim büyüklük ve frekansında enerji dağıtım bara gerilimine ait dalga şekillerinin sinüzoidale yakın bir şekilde muhafaza edilmesini ifade eder. Kaliteli elektrik enerjisi elde etmek için gerekli aşamalar şunlardır; - Modelleme ve analiz - Cihaz donanımı - Sebepler - Çözümler - Temel kavramlar - Etkiler Elektrik kuruluşlarının başlıca problemi, daha çok iletim ve dağıtım devresini kurmak için doğru yolu bulmak gittikçe daha zor bir hale gelmişken, elektrik gücünün büyümesini devamlı kılmaktır. Bu ve diğer nedenlerden dolayı, elektrik kuruluşları, kararlılık ve emniyeti göz ardı etmeden mevcut kendi hatlarının güç sınırlarını arttırmak için yeni yollara başvururlar. Ticari güç elektroniği temel cihazları, tüketicileri ve kuruluşların güç kalitesini düzeltmek için kullanılırlar. Bu çalışmada, güç kalitesi problemleri ve güç elektroniği devre elemanları üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Power quality has become an increasing concern for utulities and their commercial and industrial electrical power customers. In the number of system loads and controls that are sensitive to power quality. Loads such as computers, process controls and communications equipment are more sensitive to power quality variations due to system disturbances than in the past. There has also been continuing growth in the application of power electronics devices, in order to improve the overall power system efficiency and facilitate controls. And users who need high quality of power for their equipment and are becoming better informed about such issues as voltage sags, swells, surges, harmonic distortions, interruptions, under and over voltages, electrical noise, frequency deviations and transients. The term broadly refer to maintaining the near sinuzoidal waveform of power disribution bus voltages at rated voltage magnitude and frequency. The main aspects of electrical power quality are; - Modelling and analysis - Instrumentation - Sources - Solutions - Fundamental concepts - Effects The special problem of electric utilitiesis that the demop for electric power continues to grow while it is becomming more difficult to optain rights of way to erect more transmission and distribution circuits. For these and other reasons, electric utilities are looking for ways where by they can increase the power capacity of then existing lines without compromising reliability and stability. Commercial power electronic besed devices have appeared in order to help customes and utilities to correct them. In this study power quality problems and the effects on the power quality devices has been researched.