Farklı ısı kazancı hesap metodlarının işletme ve kontrol parametreleri üzerindeki etkileri ve optimizasyonu
Effects and optimization various heat gain calculation methods on operation and control parameters
- Tez No: 128764
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HEPERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Transfer Function Method, (Sol-Air) Temperature, Conduction Transfer Function, Space Air Transfer Function, Solar Heat Gain Factor IX
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET 40° kuzey Enleminde bulunan örnek bir yapının Geçiş Fonksiyonu Yöntemi (TFM- Transfer Function Method) ile soğutma yükleri saat-saat hesaplanmıştır. Ortamda uygulanabilecek farklı işletme şekilleri ve kontrol stratejileri tanımlanmış ve bu yöntemlerin etkileri hesaplar üzerinde incelenmiştir. Sürekli ve kesintili çalışma metodları, değişken sıcaklık salınım değerleri ve termostat ayar noktalan ile birlikte ele alınmıştır. Enerji tüketimi ve konfor şartları bakımından effektif çözümler irdelenmiştir. Tüm işletme stratejileri, ısıl konfor taleplerine ve enerji tüketim değerlerine göre incelenirken her işletmede kullanılan cihazın ömür maliyetleri de göz önünde tutulmuştur. Mahale üflenen havanın sıcaklığı ile dış otram kuru termometre sıcaklığı arasında lineer ters orantılı değişkenlik gösteren işletme stratejisi incelenen yöntemler arasında en verimli olanı olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Geçiş Fonsiyonu Yöntemi, ( Güneş - Hava ) Sıcaklığı,İletimle Isı Geçiş Fonsiyonu, Ortam Havası Geçiş Fonsiyonu, Güneş Isı Kazanç Faktörü, vm
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The cooling loads of a sample building on 40° north latitude were calculated on hourly basis by Transfer Function Method (TFM). Alternative applicable operations and control strategies were defined and their effects on the calculations were observed. Continuous and intermittent operation methods, fluctuation of variable temperature values and thermostat set points were considered together. Effective solutions based on energy consumption and comfort were searched. All operation strategies were studied related with the thermal comfort demand and energy consumption values while life values of the equipment were considered as well. Among the studied methods, the strategy which conducts inverse proportion between supply temperature and ambient dry bulb temperature showed to be the most efficient solution.