Çöp depo sahası sızıntı sularının anaerobik arıtımı ve MgNH4PO4.6H2O çökeltmesi ile amonyum giderimi
Anaerobic treatment of young municipal landfill leachate and ammonia removal by MgNH4PO4.6H2O precipitation
- Tez No: 128797
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sızıntı suyu, Anaerobik arıtma, Amonyak giderme, Magnezyum amonyum fosfat çöktürmesi, Lanfill leachate, Anaerobic treatment, Ammonium removal, magnesium ammonium phosphate precipitation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Bu çalışmada, İstanbul'un Avrupa Yakası evsel katı atıklarının depolandığı Odayeri Katı Atık Düzenli Depo Sahası sızıntı sularının yukarı akışlı havasız çamur yataklı bir reaktörde mezofilik şartlarda arıtılabilirliği ve sızıntı suyundaki amonyak azotunun çökeltme yöntemiyle giderilmesine ilişkin yapılan deneysel çalışmalar değerlendirilmiştir. Ham KOİ konsantrasyonu 15 000-33 000 mg/1 arasında değişen sızıntı sularının, 6-12 kg KOİ/m3-gün organik yüklemede %85-90 verimle arıtılabildiği, çıkış KOİ konsantrasyonunun 3500-4200 mg/1 arasında değiştiği ve ham sızıntı suyundaki yüksek amonyak konsantrasyonunun (2500-3000 mg/1 NH3-N) uzun süreli adaptasyondan sonra (3 ay) toksik etkisinin olmadığı tesbit edilmiştir. Anaerobik reaktörde metan üretimi 270-350 mi CHU/g KOİgjd mertebesinde tesbit edilmiştir. HÇYR'de KOİ gideriminden başka metal-sülfür çökelmesi sebebiyle Fe, Zn, ve diğer ağır metallerin % 40; kalsiyumun % 85-90; magnezyumun % 15-25 civarında inorganik çökelti halinde reaktörde biriktiği tesbit edilmiştir. Sızıntu uyundaki NH3-N'unun MgNH4PO4.6H2O çökeltme yöntemiyle giderilmesine ilişkin deneylerde; optimum pH değerinin sızıntı suyu için 8.5, saf sistemler (sentetik çözelti) için 9-9.2 civarında olduğu tesbit edilmiştir. Molar oranlar cinsinden optimum doz Mg/NH4/P04 için sırasıyla 1/1/1 şeklinde, ve bu dozda kalan Mg, NH3-N ve PO4-P konsantrasyonları sırasıyla 167, 72 ve 34 mg/1 olarak tesbit edilmiştir. Sızıntı suyunun magnezyum konsantrasyonu yüksek olmasına rağmen MgNtLjPO^öEkO çökeltmesi için gerekli dozun oldukça altındadır. En ucuz magnezyum kaynağı MgC03 olmasına rağmen, MgC03 suda çözünmediğinden HC1 ile çözündürüldükten sonra MgN^PO^öEbO çökeltmesinde Mg kaynağı olarak kullanılabileceği tesbit edilmiştir. PO4 için en önemli alternatif ise H3P04'tir. Ancak MgNH4P04-6H20 çökeltmesinde kimyasal madde maliyetinin %50' sinden fazlasını H3PO4 giderleri teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, anaeobic treatability of young municipal landfill leachate of Istanbul Odayeri Landfill Site was investigated in upflow anaerobic sludge blanket (UASB) reactor at mesphilic conditions and removal of ammonia nitrogen from landfill leachate by precipitation method was evaluated. It was found out from the experiments that landfill leachate having COD concentration of 15 000-33 000 mg/1 can be treated with organic loading rates of 6-12 kg COD/m3-d with an efficiency of 85-90% resulting effluent COD of 3500-4200 mg/1 and high concentration of ammonia (2500-3000 mg/1 NH3-N) does not inhibit activities of anaerobic microorganisms after long period of adaptation (3 months). Methane yield averaged 270-350 ml Cltyg CODrem. In UASB reactor, beside the COD removal; Fe, Zn and other heavy metals can be removed by precipitation with an efficiency of 40 %, calcium 85-90 % and magnesium 15-25% at mesophilic temperature (35 °C). Ammonia removal by MgNEUPO^öEkO precipitation, optimal pH was found to be 8.5 and 9.0-9.2 for high ionic strength landfill leachate and synthetic solution, respectively. Optimal Mg/NH^/f^ molar ratio was found to be 1/1/1, and residual concentrations of Mg, NH3-N and PO4-P at optimal molar ratio were measured to be 167, 72 ve 34 mg/1, respectively. Although the magnesium concentration of landfill leachate is considerably high, this amount is not sufficient for MgNFLjPO/cöHaO precipitation. The cheapest source of magnesium is MgC03. However, since MgC03 less soluble in water, it should first be dissolved in conc.HCl and then be used as the magnesium source in MgNILtPO^öHbO precipitation. Although the most suitable source of phosphate is H3PO4, more than 50% of the costs of chemicals used in MgNH4P04-6H20 precipitation is the cost of H3PO4.