A Decision support system for planning standby garbage collection trucks
Yedek çöp toplama kamyonlarının planlanması için bir karar destek sistemi
  1. Tez No: 42
  2. Yazar: GÜLSER HACISALİHOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM DOĞRUSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yedek araç, yedek mükerrerliği (standby redundancy), karar destek sistemleri, çöp toplama, kamyon filosu, hizmete hazır olma indeksi^' güvenilirlik, uygulamalı olasılık, binom dağılımı, beta dağılımı, standby equipment, standby redundancy, decision support systems, garbage collection, truck fleet, availability »reliability i applied probability, binomial distribution, beta distribution
  7. Yıl: 1987
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, bir çöp toplama kamyon filosuna, üretilen bütün çöpü mümkün olan en az maliyet ile toplamak için, eklenmesi gereken yedek kamyonların sayısının saptanması için bir karar destek sistemi geliştirildi. Çalışmanın amacı, yedek kamyonların sayısının saptanmasında karar vericinin yargısını, ona gerekli ve okunaklı bilgi sağlayarak ve bu bilgiyi nasıl kullanması gerektiğini göstererek desteklemektir. Problem, yenileme yaşı ve filodaki yaş dağılımı ile kamyonların hazırolabilirlikle- rindeki azalmayı dikkate alacak şekilde formüle edilmiştir. Söz konusu karar destek sisteminin tasarımında, sistemin, başlıbaşma servis kalitesi ve maliyet açısından, tahmin edilen davranışı hakkında bilgi veren belli performans ölçütleri geliştirilmiştir. Çözüm yaklaşımındaki ana öge bu davranışın analizidir. Tez, karar destek sisteminin bir nümerik uygulamasx ve karar modelinin parametrelerinin duyarlık analizi ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a decision support system (DSS) is developed for determining the number of standby trucks that should be added to a garbage collection truck fleet in order to collect all of the garbage generated with the least cost possible. The aim of the study is to support the judgement of the decision maker in determining the number of standby trucks by providing him/her with necessary and readable information, and describing the ways to utilize this information. The problem has been formulated so as to consider the effects of replacement age and age mix in the fleet as well as availability deterioration of trucks. In designing the decision support system, certain performance measures are developed, which provide information about, the expected behavior of the system basically from service quality and cost viewpoints. The key element in the solution approach is the analysis of this behavior. The thesis is completed with a numerical implementation of the DSS, and a sensitivity analysis of parameters of the decision model.